NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
9 NİSAN 2008,Çarşamba
EGE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ, İHRACATIN ÇÖKTÜĞÜNÜ SAVUNDU
Başkan Güreli, işleyip yabancı pazarlara satmak için yurtdışından zeytinyağı alınmasının zorunlu olduğunu söyledi
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye ihracatı rekor üstüne rekor kırarken zeytinyağı ihracatında büyük düşüşe paralel olarak sektörün çöküşe geçtiğini belirtti. Güreli, bu kötü gidişe dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında zeytinyağı ithalatına izin verilerek son verilebileceğini söyledi. Güreli, "Sezon başında ihracatçı üyelerimizle yaptığımız görüş alışverişi sonrasında DİR kapsamında ithalat izni talep ettik. Ancak, bazı kesimler buna karşı çıktı. Ama gelinen nokta ortada. Bu çöküşe çözüm bulunmadığı takdirde üretici de büyük zarar görecek" dedi. Birlik Yönetim Kurulu üyeleri düzenlenen toplantıda 2007-2008 sezonunu değerlendirdi.
HAMMADDE PAHALI
Başkan Güreli, hammadde fiyatlarının yüksekliği ve düşük döviz kurunun üst üste gelmesi ile Türk zeytinyağı ihracatçısının dünya zeytinyağı piyasalarında fiyat tutturamaz ve ihracat yapamaz duruma geldiğini vurguladı.
Tüm tarım ürünlerinde DİR kapsamında ithalat izni bulunduğunu, sadece zeytin ve zeytinyağı ihracatçısının bu haktan mahrum bırakıldığını kaydeden Güreli, "Tarım Bakanlığı Müsteşarı zeytinyağında ithalata gerek yok diye beyanat veriyor. Oysa ithalata gerek olup olmadığına karar verecek kurum Dış Ticaret Müsteşarlığıdır. Bu beyanatı veren kişi, 20 YKr olan zeytinyağı priminin 70 YKr olması için uğraş verse daha iyi olurdu. Sektörümüzün yararlanmasına izin verilmeyecekse DİR uygulaması durdurulsun" diye konuştu.
Nisan yağmurlarının sektörde iyi bir sezon beklentisi yarattığını ve 250 bin tonluk bir var yılı rekoltesinin mümkün göründüğünü belirten Güreli, "İspanya'da tüketim yüzde 7 düştü. Yükselecek denen fiyatlar ise, geçtiğimiz hafta 100 dolar daha düştü. Üretici malını satmasın fiyat iki katına çıkacak diyenler ise ortada yok. Bu beklenti ile geçtiğimiz yıl 1 asit yağın 4.8 YTL olan fiyatı değişmedi. Ama üretici işini devam ettirebilmek için bankalardan yüzde 32 faizle kredi kullandı. Bir yılın sonunda üreticinin sermayesinin yüzde 32'si eridi. Fiyat artacak diye beyanat verenler üreticinin yüzde 32 varlık kaybına uğramasına neden oldular" dedi.
Birlik Başkanvekili Emin Demirci de DİR kapsamında zeytin ithalatına izin verilmemesi nedeniyle Romanya pazarının Mısırlı firmalar tarafından ele geçirildiğini savundu.
YÜZDE 60 GERİLEDİ
2006-2007 sezonunda 86 milyon 796 bin dolarlık zeytinyağı ihracatı yapıldı.
2007-2008 döneminde ihracat 34 milyon 420 bin dolar olarak gerçekleşti.
İhracat yüzde 60 gerileyerek büyük çöküş yaşandı.
Geçtiğimiz yıl 45 milyon dolar olan zeytin ihracatı ise bu sezon 57 milyon dolara yükseldi.
Zeytin ve zeytinyağındaki 132.5 milyon dolarlık ihracat, bu yıl yüzde 31 düşüşle 91.3milyon dolara geriledi.
No comments:
Post a Comment