Thursday, April 24, 2008

Türkiye'nin Zeytin Ağaçlarını AB Sayacak

Evren GÜLDOĞAN
AB Uzmanı/İş Geliştirme Yöneticisi
evren@evrenguldogan.com


Avrupa Birliği (AB) tarafından Katılım Öncesi Araç Türkiye 2007 Programı, Bileşen 1 – Geçiş Desteği ve Kurumsal Yapılanma başlığı altında finanse edilecek olan “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının İstatistiki Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Veri Toplama ve Teknik Yardım” projesi kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile TÜİK arasında güçlü bir işbirliği kurulacak ve Bakanlık AB istatistik sistemi ile uygulamaları konusunda bilgilendirilecek.

Bakanlık personeline araştırma tasarımı ve birçok özel veri toplama yöntemi konusunda eğitimler verilecek. Bu özel yöntemler arasında zeytin ağaçlarının tam sayısının dökümü de yer alıyor. Düzenlenecek hizmet ihalesi sonucunda belirlenecek teknik yardım ekibi seçilen illerde zeytin ağaçlarının toplam sayısına ilişkin verileri toplayarak bir pilot proje de uygulamış olacak. Muammen bedeli 950.150 EUR olarak tespit edilen ihaleye 2008 yılının üçüncü çeyreğinde çıkılması planlanıyor.

AB üretim yardımları konusunda yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluklar nedeniyle 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren zeytin ağaçlarının sayısını tespit etmeye yönelik çalışmalar yürütmeye başlamış, daha sonra zeytinci Üye Devletler’in bir zeytin coğrafi bilgi sistemi kurmasını şart koşmuştu.

No comments: