SEYHAN KALKAN
Milliyet
24 Nisan 2008,Perşembe
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin, sanayicilerin ithalat talebine bir kez daha tepki gösterdi. “Bir yandan ithalat derken, öte yandan önümüzdeki yılın rekoltesinin yüksek olacağını söylüyorlar. Amaçları fiyat baskısı” dedi
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin 58. iş yılını kapsayan genel kurulu, Tariş Zeytinyağı Üretim Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, sanayicilerin, zeytinyağında ithalat taleplerini ve çeşitli spekülasyonları ısrarla sürdürdüğünden yakındı. Bu tartışmalara son verilmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, “İthalat isteyenler, bir yandan da gelecek yıl için 250 bin ton tahmini rekolteden bahsediyor. Madem o kadar yüksek rekolte var, niçin ithalat istiyorlar? Önümüzdeki yılın rekoltesini baskı altına almak için yine ithalat sözlerini ortaya atıyorlar” dedi.
Temmuz ayında zeytinyağı fiyatlarında Avrupa Birliği’n-den gelen talepler doğrultusunda hareketlenme olabileceğini dile getiren Cahit Çetin, ‘Tarımda Yeniden Yapılandırma’ sistemini de eleştirdi. Çetin, “2000 yılında Dünya Bankası’nın projesi olan ‘Tarımda Yeniden Yapılandırma’ süreci, yeni bir sistem ortaya koyamadı” diye konuştu. Sürecin bu yıl sonunda sona ereceğini hatırlatan Cahit Çetin, Yeniden Yapılanma Kurulu’nun başarılı işlere imza atamadığını, önündeki engelin IMF politikaları olduğunu savundu.
‘Üreticiler güçlendirilmeli’ çağrısı
Bir modelin tutması için öncelikle üreticilerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çetin, sistem dahilindeki binlerce üreticiye ulaşılamadığını kaydetti, sözlerini şöyle tamamladı: “Batı kooperatifçiliğine geçiyoruz, ama nasıl geçtiğimiz belli değil. Bu sistem kooperatifleri yeniden yapılandırmamıştır. Yeni sistem öncelikle üreticiye anlatılmalı. Kooperatiflerimiz güçlü olmak zorunda. Yeniden yapılandırmanın başarısızlığını, Fiskobirlik-Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ilişkisi ortaya koydu. TMO, fındık alımı nedeniyle 2 katrilyon lira zarar etti.”
Genel kurulu takip eden AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ise TMO’nun zarara uğramadığını söyledi. Çetin’in yeniden yapılandırma konusundaki eleştirilerini haklı bulan Ertürk, “Beklenen fayda sağlanamadı. Ancak birliklerin yaşadığı olumsuzluklar, yeni yasal düzenlemelerle ortadan kaldırılacak” dedi. Daha sonra 2006-2007 iş yılı yönetim, denetim kurulları raporları ve bilanço oybirliğiyle kabul edildi. Birliğin 2007-2008 iş yılında 4 bin 500 ton ürün alması hedeflenirken, bütçesi 70 milyon YTL olarak belirlendi.
***
TARİŞ 25 milyon YTL zarar etti
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, birliğin 2006 – 2007 döneminde 25 milyon YTL zarar ettiğini açıkladı. Zararın AB’nin fiyatlar üzerinde baskı oluşturmasıyla fiyatların yüzde 50 oranında düşmesinden kaynaklandığını ifade eden Çetin, “AB’nin fiyatlara müdahalesiyle en fazla zararı Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği yaptı. Ancak bu durum diğer birlikler için de geçerli. Bu sistemle birliklerin kar etmesi mümkün değil. Piyasada fiyatlar yükselirse kar, düşerse zarar ediliyor. Bu sistem dünyada yok” dedi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin 2006 – 2007 İş Yılı Olağan Genel Kurulunda konuşan Çetin, 2000 yılında birliklerin yeniden yapılandırılması kapsamında hazırlanan sistemin başarısız olduğunu belirterek, “Bu sistemle birliklerin kar etmesi mümkün değil. Piyasada fiyatlar yükselirse kar, düşerse zarar ediliyor. Bu sistem dünyada yok. 17 birlik beceriksiz diyemezsiniz. Bu kolaycılıktır. Sorunu çözmez. TMO da mı beceriksiz. O da zarar ediyor. O zaman sistemde hata var. Bu beceriksizliğin keyfi idarelere bağlarsanız o zaman ilahlara kurban verirsiniz. Ama sistemi düzeltemezsiniz. Böyle devam ederse Türkiye’de 17 birlik kalmayacak. Mektepler olmasa marifleri çok kolay yönetirdik. Birlikler olmazsa da tarımı çok kolay idare ederler” dedi.
Birliklerin bugüne kadar dolar ve enflasyon artışlarının kar gibi göründüğünü ifade eden Çetin, bunların reel karlar olmadığını söyledi. Çetin, kendilerinin de bunu yapabileceklerini ancak bu yola başvurmadıklarını kaydederek, “Kimseyi kınamıyorum. Birliğimiz bunu yapmak istemedi. Başka birlikler zararı kooperatiflere yüklüyor. Biz bunu yapmadık. Bizim felsefemizde kooperatiflerimiz güçlü olmak zorunda. Türkiye’nin hiçbir yanında bizim birliğimiz kadar güçlü kooperatifler yok” diye konuştu.
Sektördeki ihracatçıların Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki ithalat talepleriyle üreticinin ve var yılı olan önümüzdeki yıl fiyatlarını baskı altında tutulmaya çalışıldığını ileri süren Çetin, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bu konuya bir nokta koyması gerektiğini vurguladı. Çetin, zeytinyağı fiyatlarına da değinerek, “İspanya’da artan yağışlarla birlikte önümüzdeki yıl rekolte beklentesinin de artması nedeniyle fiyatlar geri çekildi. Kimse ürün satmıyor. Ancak Temmuz sonuna kadar AB’nin talebiyle fiyatlarda hareketlenme olmasını bekliyorum” dedi.
AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ise, 2000 yılından bu yana Yeniden Yapılandırma ile kendi ayakları üzerinde durmak isteyen birliklerin 7 yılı geride bıraktığını hatırlattı. Bu birliklerin sürekli zarar etme lüksünün bulunmadığını dile getiren Ertürk, üreticilerin umutsuz olmamalarını istedi. Birliklerin üzerlerine düşen görevi yapması gerektiğini ifade eden Ertürk, DFİF kredi faizlerinin aşağı çekilebileceğini söyledi. Ertürk, çiftçinin güvenini kaybedip ürün alamaz hale gelen birliklerin olduğunu ileri sürdü. İthalat söylemlerine de dikkat çeken Ertürk, Tarım Bakanı ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı’nın da buna karşı çıktığını söyledi. Ertürk, ayrıca dökme ihracata destekleme yapmayacaklarını, 5 kilograma kadar olan markalı ambalajlı ihracatı destekleyeceklerini ifade etti.
No comments:
Post a Comment