Thursday, May 08, 2008

Bitkisel Yemeklik Yağlar Sempozyumu ve Sergisi Adana'da Açıldı

Cihan Haber Ajansı
08 Mayıs 2008,Perşembe


TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yıllık bitkisel yağ açığının yaklaşık 1 milyon tona ulaştığını söyledi.
Soğancı, her yıl yağlı tohum ve ürünleri ithalatı için ödenen bedelin 1 milyar doların üstünde olduğunu kaydetti.

Bitkisel yağ açığını kapatmaya çalışan Türkiye'nin üretici desteğini arttırdığını, ancak rakamların beklenenin altında kaldığını vurgulayan Soğancı, "Günümüzde yağ ithalatının 2 milyar dolara çıkacağı söylenirken, yaklaşan küresel yağ krizine de dikkat çekmek gerekir." dedi.

Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi'nce düzenlenen "Bitkisel Yemeklik Yağlar Sempozyumu" Adana Hiltonsa'da başladı.

Sektörün bilimsel ve teknolojik yöndeki gelişmelerini değerlendirmek, sorunlarını tartışmak ve çözüm önerilerini oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen organizasyonun açılışında konuşan Mehmet Soğancı, soya fasulyesi üretiminin dramatik bir şekilde 162 bin tondan 50 bin tona gerilediğini belirtti.

Biyoyakıt hedefleri nedeniyle dış alımı artıran AB ülkeleri nedeniyle bitkisel yağ krizinin yaşanacağını ve yerli üretimini artırmayan Türkiye'nin de bu kaostan payını alacağını savunan Soğancı, ülkenin yemeklik yağ ve biyoyakıt ihtiyacını ithalatla karşılamak durumunda kalacağını ileri sürdü.

Kanola, soya fasulyesi, ayçiceği ve aspirin beslenme zincirinde önemli bir yer tutan yağ bitkileri olduğunu hatırlatan Soğancı, "Türkiye'nin 2006'da kullandığı mazotun yüzde 2'sinde, 2007'de de yüzde 2.75'inde biyoyakıt kullanması gerekiyor. Bir diğer ifadeyle yılda 12 milyon ton motorin kullanan ülkenin sadece bu direktife uyabilmesi için yaklaşık 300 bin ton bitkisel yağ üretmesi gerekiyor. Yemeklik yağ ihtiyacını bile ithalatla kapatmaya çalışan Türkiye, AB'nin biyoyakıt direktiflerine yetişmekte ciddi sıkıntı çekiyor. Yıllık yağ üretimimiz yaklaşık 1 milyon ton. Tüketim, üretimin 2 katı." diye konuştu.

Türkiye'nin her yıl daha fazla bitkisel yağ ve türevini ithal ettiğine dikkat çeken Soğancı, 1989'da 564 bin tonla sınırlı olan yıllık yağ, yağlı tohum ve küspe ithalatının bugün 2 milyon 500 bin tonlara ulaştığını aktardı. Soğancı, aynı dönemler arasında 335 milyon dolarlık ithalat bedelinin bugün 1 milyar 300 bin doları aştığını ifade etti.

Ülkenin doğal ve toprak koşullarına uygun tarım politikalarının hayata geçirilmesini isteyen TMMOB Başkanı Soğancı, tohumluk kullanımının yaygınlaştırılarak, üretici birliklerini rol verilmesini önerdi.

Soğancı, özellikle boş üretim alanlarının düşük fiyatla çiftçilere kiralanmasını gündeme getirdi.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Besleme, ülkede bitkisel yağ üretiminde hammadde olarak ayçiçeği, pamuk, soya, aspir, mısır ve zeytin gibi ürünlerin kullanıldığını hatırlattı.

Türkiye'nin yılda yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisey yağa ihtiyaç duyduğunu anlatan Besleme, "Ancak bu miktarın 650-700 bin tonu, Türkiye'deki yaklaşık 450 yerli tesisten karşılanmakta. Yağlı tohumlardan biyoyakıt, biyodizel, biyotermal, biyogaz, biyoselüloz üretimi gıda amaçlı yağı riske sokmaktadır." açıklamasını yaptı.

Uluslararası Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, biyoyakıt üretiminde kullanılan tahıl miktarında yüzde 25 artış görüldüğüne işaret eden Besleme, şunları söyledi: "Bitkisel yağlar konusunda ülkemizde, ilgili kuruluşlara teşvik ve destekler sağlanmalı. Mevcut üretim alanlarına 1.5-2 milyon hektar ilave alan eklenmeli. Yerli yağ üretim proseslerinde, kalite artırılmalı. Verimlilik yükseltilmeli. Ar-Ge çalışmalarına önem verilmelidir."

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Keçeci ise, nüfus artışı, küresel ısınma, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve alternatif yakıt üretimlerinin ön plana çıkmasıyla bitkisel yağ fiyatlarının tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını vurguladı.

Stratejik ekonomik değeri yüksek bitkisel yağda ülkenin yüzde 70 dışa bağımlı olduğuna değinen Keçici, üç gün boyunca sektörün sorunlarının tartışılacağı etkinlikte 4'ü ingilizce olmak üzere toplam 42 sunum yapılacağını kaydetti.

Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Sadettin Öğünç, 200 kişinin katıldığı programda insan beslenmesi için önemli enerji kaynağı olan bitkisel yağlar konusunda tarım politikaları ve sanayinin sorunları tartışılacağını sözlerine ekledi.

Açılışta, sempozyuma destek veren firmalara teşekkür plaketi verildi. Daha sonra firmaların yağ sergisinin açılışı yapıldı.

No comments: