Dünya
27 Mayis 2008,Salı
Türk Gıda Kodeksi'nde yayınlanan tebliğ, sofralık zeytinde aranacak özellikleri sıraladı.
Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliğ yayımlandı.
Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliğ" ile sofralık zeytinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere özellikleri belirlendi.
Tebliğe göre, sofralık zeytinler, yabancı tat ve koku içermeyecek, kendine has yenilebilme olgunluğunda olacak, kokuşmuş, küflenmiş ve kurtlanmış olmayacak ve her türlü parazit, böcek ve bunların parçalarını ihtiva etmeyecek.
Karışım zeytinde, zeytin oranı, süzme ağırlık üzerinden ilave edilen karışım maddeleri toplamının en az yüzde 70'i olacak.
Biber, soğan, badem, kereviz, kapari, portakal veya limon kabuğu, fındık içi ve benzeri maddeler tek başına veya karıştırılarak veya ezme gibi fiziksel işlemlerden geçirildikten sonra dolgu gıda maddesi olarak kullanılabilecek.
Çekirdeksiz ve çekirdeği çıkarılarak işlenen zeytinlerde, 5 miligramdan gelen çekirdek parçaları veya bütün çekirdek miktarı, 100 gramda 5 adetten fazla olamayacak.
Sofralık zeytinlerde ürün ismi, olgunluk derecelerine, piyasaya sunuş şekillerine göre tanımlanan isimlerle desteklenecek.
Sofralık zeytinlerin işleme şekilleri etiket üzerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilebilecek.
Dolgulu zeytinlerde ürün ismi dolgu gıda maddesinin adıyla ifade edilecek. Karışım zeytinlerde, karışımın sağlandığı yenilebilir maddeler ya da karışım yöntemine göre isimlendirme yapılabilecek.
Halen faaliyet gösteren ve bu tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri 1 yıl içinde tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Bu süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmayan işyerleri ve satış yerlerinin faaliyetlerine izin verilmeyecek.
No comments:
Post a Comment