Tarım Merkezi
17 Mayis 2008,Cumartesi
Kuraklık başta olmak üzere çeşitli nedenlerle artış trendine giren gıda fiyatlarına bitkisel yağların da eklendiği ve yağ fiyatlarının tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi tarafından Adana Hilton Oteli'nde düzenlenen 'Bitkisel Yemeklik Yağlar Sempozyumu'nda sektörün sorunları masaya yatırıldı.
Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Keçeci, dünyadaki nüfus artışı, iklim şartlarında değişiklik, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve çevreye verilen önem dolayısıyla biyoyakıt üretiminin artması gibi nedenlerle bitkisel yağ fiyatlarının tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını söyledi.
2006 yılının Ağustos ayında tonu 600 dolar seviyesinde olan yağ fiyatlarının 2008 Mart ayında 1.500 dolar seviyesine ulaştığını anlatan Keçeci, şöyle konuştu: "Sadece dünyadaki nüfus artışından dolayı yılda 3 milyon ton üzerinde bir bitkisel yağ üretimine ihtiyaç var. Hem nüfus artışından kaynaklanan ihtiyacı dikkate aldığımızda hem de petrol fiyatlarındaki artış ve kuraklıktan kaynaklanan rekolte düşüşünü de göz önünde bulundurduğumuzda ülkemiz için kendi ihtiyacımızı karşılamaya yönelik yağlı tohumlar üretimi ile ilgili bir tarım politikasının acilen oluşturulması gerekmektedir."
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Besleme ise Türkiye'nin yıllık yağ ihtiyacının 1 milyar 700 milyon ton olduğunu, bunun 1 milyon tonunun ithalatla karşılandığını belirtti. "Toplamda da 3 milyar dolar döviz ödüyoruz" diyen Besleme, yerli tohum üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin stratejik ve ekonomik değeri yüksek bitkisel yemeklik yağ sektöründe yüzde 70 oranında dışa bağımlı olduğunu anlatan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Öğünç de sektörün sorunlarının acilen masaya yatırılarak çözüm önerilerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ise 2006'nın Haziran ayından bu yana ham yağ fiyatlarında aşırı bir yükselme olduğunu ifade ederek, "Margarinin hammaddesi yağlara bakıldığında bunlardan soya yağı bu 2 yıllık süre içinde tonu 550 dolardan 1.700 dolara, palm yağı ise 500 dolardan 1.490 dolara kadar yükseldi" dedi. İki haftadan beri fiyatların bir miktar düşerek 1.400-1.500 dolar düzeyinde devam ettiğini anlatan Yurdagül, şöyle konuştu: "Buna karşın tarımsal bütün gıda hammaddelerinde ciddi bir fiyat artışı var. Buğday, ayçiçeği, pirinç gibi. Margarin fiyatları da son 2 yılda yüzde 90 oranında artış gösterdi. Tabii ham yağdaki bu fiyat artışlarını özellikle margarin satış fiyatlarına bire bir yansıtmak mümkün olmuyor. Bu da tabii üreticilerin kar marjlarının düşmesine neden oluyor. Bu yüksek fiyatların başka bir doğal sonucu da şirketin sermaye ihtiyacının iki yılda 2-3 misline katlanmış olması."
No comments:
Post a Comment