İHA
09 Mayıs 2008,Cuma
Gemlik Ticaret Borsası tarafından zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarını masaya yatırmak, çözüm bulmak, sonucu, başta TBMM Araştırma Komisyonu olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara sunmak üzere bir toplantı gerçekleştirildi.
CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Zeytin, Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Sözcüsü Kemal Demirel'in de katıldığı toplantıda Marmarabirlik, Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren, Entegre Tesisler Müdür Ertuğrul Doğanalp tarafından temsil edildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Dillioğlu, Gemlik Zeytini için coğrafi işaret tescili aldıklarını, zeytinyağında olduğu gibi sofralık zeytinde de destek beklediklerini söyledi. Dillioğlu ayrıca, Gemlik Zeytini Hasat Şenliği düzenleme hazırlığı yaptıklarını, festivale dönüşecek bu çalışma için Orhangazi, İznik ve Mudanya'dan da destek beklediklerini ifade etti.
GEMLİK ZEYTİNİNE ÖZEL AMBALAJ TALEBİ
Gemlik kaymakamı Mehmet Baygül de, geçen yıl sofralık zeytinde kilo maliyetinin ortalama 1,20 lira olduğunu hatırlattı, Gemlik tipi zeytinin tüm yurda yayıldığına dikkat çekti. 100 milyon ağaç varlığının 200 milyona doğru gittiğini kaydeden Baygül, milletvekillerinden açıkta zeytin satışının önlenmesi konusunda destek beklediklerini kaydetti.
Gemlik Ticaret Odası Başkanı Kemal Akıt ise Gemlik zeytininin kalitesini ispatladığını, ancak bu kaliteyi ilçenin tek başına sırtlamasının olanaksızlığına değindi. Marmarabirlik'in, Gemlik'te aldığı zeytinleri pazarlarken ambalajlara "Gemlik Zeytini" yazmasını isteyen Akıt, aynı şekilde milletvekillerinden de "Gemlik" vurgusu yapmalarını rica etti.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut da konuşmasında "Gemlik" markasına vurgu yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Umurbey Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ise sorunu genel ve yerel olmak üzere ikiye ayırmak gerektiğine işaret ederek, genelde hükümetin milli bir tarım politikası olmadığından yakındı, dolayısıyla zeytinde de milli bir politika olmadığını söyledi. Güler, "Şimdiye kadar niye hep Gemlik tipi zeytin dikimi teşvik edildi de, Avrupa'da rekabet edeceğimiz çeşitler teşvik edilmedi?" diye sordu. Güler de, zeytin ürününe desteğin ekonomik değeri üzerinden yapılması gerektiğini, ondan sonra bölgesel üretim özellikleri üzerinde durulmasını istedi.
"İSPANYOL TİPİ KOOPERATİFÇİLİK ŞART"
Daha sonra kürsüye gelen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, değerlendirme yaparken, önce Marmarabirlik'in gerçeklerini bilmek gerektiğini kaydetti. 2000 yılına kadar zeytin üreticisinin Marmarabirlik üzerinden desteklendiğini ifade eden Taviloğlu, yeniden yapılan sürecine değindi ve birlikleri serbest piyasa koşullarına uygun bir anonim şirket gibi hareket etmeye zorlayan bu sürecin aralık ayında sona ereceğini hatırlattı. Taviloğlu, "Marmarabirlik'i artık üreticiye destek aracı olarak görmemek gerek" dedi.
Taviloğlu şunları söyledi: "Üretici de artık elini taşın altına koymalı. Yeniden yapılandırma sürecinin ana ekseni, İspanyol tipi kooperatifçilik öngörüyor. Yani avans fiyat sistemi. Üretici malını verecek, karşılığında avansını alacak, ürünü satıldığında da parasını alacak. Ama gelin bunu üreticiye anlatın. Anlatamıyoruz. Bunu uygulayamadığımız sürece ayakta kalmamız zor. Böyle bir kooperatifçiliğin uygulanması mümkün görünmüyor. Fedakarlık yapacak durumu olmayan üreticiden fedakarlık beklemek gerçekçi değildir."
"TALEBİNİZ, KOOPERATİFÇİLİK MANTIĞINA UYMUYOR"
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu, Marmarabirlik'te istenen "Gemlik'ten alınan zeytinin Gemlik markasıyla satılması" talebini yerine getirmenin imkansızlığını dile getirdi. Gemlik'in bile kendi içinde "En iyi zeytin Umurbey'de" gibi ayrımlar yaşadığını belirten Başkan Taviloğlu, birliğe bağlı 8 kooperatifin ürünlerinin bütün Avrupa'da tanınan Marmarabirlik markasıyla satıldığını bildirdi. Ambalajlarda sadece "Edincik Su Tipi" ayrımı yaptıklarını bildiren Taviloğlu, "Her ilçenin zeytinine ayrı ambalaj yapmak, kooperatifçilik ve birlik ruhuna aykırı. Bu tartışma yıllardır sürüyor. Gen araştırması deniyor. Yapılınca ve birliğe bağlı kooperatiflerin bölgelerinden gelenlerle Gemlik zeytininin gen yapısı aynı çıkarsa tartışma bitecek mi sanki? Hem Marmarabirlik, 1954 yılından beri uygulanan sistemi uyguluyor, bunun da bilinmesi lazım" diye konuştu.
Taviloğlu ayrıca, Gemlik tipi sofralık zeytin piyasasında yaşanan olumsuzluklarda Gemlik tüccarı ve fidancısının da payının büyük olduğunu söyledi. Zeytincilik sektöründe özel teşebbüsün oranının artırılması gereğine dikkat çeken Taviloğlu, bunun giderek artan üretimin değerlendirilmesi için zorunlu olduğuna işaret etti.
No comments:
Post a Comment