AA
31 Mayıs 2008,Cumartesi
Zeytin ve zeytinyağı konusunda üretici ülkelerin örgütlendiği Uluslararası Zeytincilik Konseyi (IOOC) Dönem Başkanı Prof. Dr. Simon Lavee, zeytincilik sektöründe GAP bölgesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bunun mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir'de düzenlenen Vinolive Uluslararası Şarap, Zeytin, Zeytinyağ ve Teknolojileri Fuarı'nı ziyaret eden Lavee, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı üretiminin hızla arttığını, üretim kalitesinin de yükseldiğini ifade eden Lavee, üretimin ağırlıklı olarak aile tipindeki küçük işletmeler tarafından yapıldığını, bunun bir dezavantaj olduğunu söyledi.
Zeytinyağı üretiminde modern tekniklerin kullanımının çok önemli olduğuna işaret eden Lavee, bu yatırımları yapabilmek için küçük üreticilerin örgütlü hale gelerek ortak hareket etmesinin gerektiğini kaydetti.
Uluslararası rekabetle baş edebilmek için küçük ailelerin yapacağı yatırımların yeterli olamayacağını ifade eden Lavee, birleşmeler olması halinde kısa zamanda daha büyük başarılar sağlanabileceğini söyledi.
Lavee, Türk üreticilerin arazilerine yeni ürün çeşitlerini de açması gerektiğini kaydederek, "Gezdiğimiz tüm arazilerde belli tipte zeytin üretimi gözlemledik. Artık yeni çeşitler denenmeli. Çeşitliliği artırmak dünya pazarlarındaki iddiayı artırır ve ülkenin dünyaya açık olduğunu gösterir" dedi.
Kalite çok iyi
Türk zeytinyağlarının geleceğini modern üretim tekniklerinin kullanılması halinde çok iyi gördüğünü dile getiren Lavee, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de çok iyi zeytinyağları tattım. Türk zeytinyağlarının kalitesi çok iyi. Kötü yağlar da var ama doğru dikim alanlarında doğru üretim yapıp birlikte hareket edildiği sürece yarışamayacağınız hiçbir ülke yok. Türkiye, zeytinyağında iyi sayılan bir çok ülkeye kıyasla iklim şartları ve toprak bakımından çok daha iyi. Türk zeytinyağlarının markalaşmasının önünde de engel göremiyorum."
Türkiye'nin elindeki potansiyelle zeytin ve zeytinyağı konusunda uygun bir yatırım ortamı olarak gözüktüğünü, kendisinin yatırımcıları bu ülkeyi tavsiye ettiğini belirten Lavee, özellikle GAP Bölgesi'nin büyük potansiyeller barındırdığını kaydetti.
GAP'taki boş arazilerin zeytin tarımı konusunda çok uygun olduğunu, bu alanların sulanmasıyla ilgili projelerin hayata geçmesiyle yatırımların gerçekleşebileceğini kaydeden Lavee, bu konuda bir kaç grubun bazı girişimlerde bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'de "önceki hükümet döneminde, GAP'ta ortak yatırım konusunda bir kaç görüşme yapıldığını" ifade eden Lavee, "O dönemdeki girişim imza aşamasına gelmişti ancak bir sonuç çıkmadı. Şimdi hangi aşamada bilmiyorum. Ancak burada müthiş bir potansiyel var. Bunu mutlaka değerlendirin. Yakın dönemde benzer işbirliği girişimlerinin tekrarlanacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Pazar doyumsuz
Konseyin İcra Direktörü Muhammed Ouhmad Sbitri ise dünyada üretimin hızla artmasına rağmen tüketimin daha hızlı arttığını belirtti.
Zeytinyağının toplam yağ tüketimi içinde yüzde 4'lük pay tuttuğunu dile getiren Sbitri, "Diğer yağlarla olan fiyat farkı geçmişte 10 kat düzeyindeydi. Şu anda 3 kat fark var. Bu durum tüketimi artırdı ve daha demokratik bir yapı oluşturdu. Sağlıklı yaşam bilinci bu farka rağmen tüketimin artmasını tetikliyor. Bu nedenlerle üreticiyi mağdur edebilecek hiçbir engel görünmüyor. Pazar doyumsuz. Dolayısıyla fiyatların da aynı dengede gideceğini düşünüyoruz" dedi.
No comments:
Post a Comment