Seyfettin ŞEKERSÖZ
Gemlik Körfez Gazetesi
10 Mayıs 2008,C.tesi
Gemlik Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründeki Problemler" konulu toplantıda 4 ilçenin ürettiği Gemlik tipi zeytinin diğer bölge zeytininle aynı oranda değerlendirilmesine üretici kooperatifleri tarafından tepki gösterildi.Ticaret Borsa Salonu’nda yapılan toplantıya CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Belediye Başkanı Mehmet Turgut, Umurbey Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, Gemlik Ticaret Odası Başkanı Kemal Akıt, Marmarabirlik Yöne tim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu ile Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Aksoy, Zeytin Dost Derneği Başkanı Metin Ölken, Marmarabirlik Gemlik Kooperatifi Baş kanı Hüseyin Peker, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Cevdet Altın, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Gemlik İlçe Tarım Müdürü Dr. İbrahim Çetin, Orhangazi İlçe Tarım Müdürü Gürkan Kurtul, İznik İlçe Tarım Müdürü Levent Kurtaraner, Karacaali Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Turan, Umur bey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Faruk Besli, Küçük Kumla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Faruk Biçer, ile AKP, CHP ve MHP ilçe yönetimlerinin yanı sıra borsa üyeleri katıldı.
ZEYTİN FUARI KURULACAK
Toplantının açış konuşmasını yapan Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Dillioğlu, toplantının amacı hakkında bilgi verirken "Bölgedeki zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının Türkiye geneline yaydırılması için 4 ilçenin katılımıyla Ticaret Borsası alt Salonun da 1. Zeytin Hasat Şenliği ile Zeytin Fuarı’nın açılması, bu fuarda Gemlik, Orhangazi, İznik ve Mudanya ilçelerinin sırayla birer gün olmak üzere kendi ürünlerinin tanıtımı" başta olmak üzere sıkma zeytinyağı ihracı için de piyasaya girme çalışmalarının başlatılmasının yanı sıra Üretici Birliği kurulması için de karar alındığını söyledi.
Toplantıda konuşan ilk konuşmacı Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, gıda sektöründe Türkiye'nin en önde gelen sorunlarından birinin zeytin sorunu olduğunu belirtirken, "Sektörün yıllardır ana sorunu zeytindir, bu da ortak akıl üretilmediğinden kaynaklanıyor. Gemlik tipi zeytin fidanına zamanında verilen teşvikler, şimdi bü yük sıkıntı yaratma ya başladı. Bunun yanı sıra lisanslı depolama olmadığından da pazarlamada sorunlar yaşanmaktadır"dedi.
ZEYTİNİN TADINI GEMLİKTE ÖĞRENDİM
Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül'de zeytin hakkında görüşlerini açıklarken, Gemlik'e gelene kadar sadece zeytin yediğini ancak geldikten sonra zeytinin tadını aldı ğını belirterek "Zeytinden anlamak için ağacınızın olması gerekmiyor. Bunu görerek ve yaşayarak da öğrenebiliyor sunuz. İnşallah sorunlar çözüme kavuşur" dedi. Gemlik Ticaret Odası Başkanı Kemal Akıt, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya piyasasında kalitesini ispat etmiş bir Gemlik zeytini olduğunun altını çizerken, "Biz Gemlik olarak bu ismi yeterince ta şıyamıyoruz. Bunu Marmarabir lik'in yapması lazım. 7 kooperatifin zeytinini bir araya koyup Gemlik zeytini diye satmayın. Kaliteyi ön plana çıkaralım. Gemlik zeytinini diğerleriyle aynı potaya koymayalım. Hükümetin kurduğu zeytin komisyonu bölge zeytinini ayrı tutmalıdır" dedi.
ZEYTİN DEYİNCE GEMLİK AKLA GELİR
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut, her toplantıda sürekli ifade ettiği sözleri yineleyerek "Gemlik deyince akla zeytin, zeytin deyince de Gemlik akla gelir. Dünya bunu böyle kabul etmiştir. Gelecekte zeytin üreticisi ürünü para etmiyor diye zeytinciliği bırakmak zorunda kalır, bunun sonucunda ise bölgede zeytincilik yok olur. Üretici desteklenmelidir" dedi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Birliğe yönelik eleştirilere yanıt verirken karşılıklı sözlü sataşmalar oldu.Gemlik Ticaret Odası Başkanı Kemal Akıt ile bazı kooperatif yöneticilerinin "İhraç tenekelerin içinde Gemlik zeytini mi konuyor" soruları salonda tansiyonu yükseltti. Birliğin kuruluşundan bu yana geçirdiği sıkıntılı dönemin artık yaşanmaması için üretici ortakların taşın altına elini sokması gerektiğinin geldiğini öne süren Taviloğlu, Yeniden Yapılanmaya giden Marmarabirlik ayakta duran birkaç kooperatiften biri olduğunu belirterek, "Gemlik tipi ismi artık ambalajlarda kullanılmıyor. İhraç ettiğimiz zeytinde sadece Marmarabirlik zeytini ibaresi kullanılıyor. Bazı kooperatiflerimizin ortakları 4 ilçenin dışında yer almakta ancak arazileri birbirine bitişik, bu durumda orada yetişen zeytini nasıl ayıralım. Coğrafi işaret alınması bu yüzden endişe yaratıyor. Biz önceki yıllarda ne yapıldı ise onun aynısını yapıyoruz" dedi.
ÜLKEDE TARIM POLİTİKASI YOK
TBMM Zeytin Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel de yaptığı konuşmada, sorunun hükümetlerin tarım politikasının bulunmayışına bağlarken, "Benim görüşüme göre Tarım Bakanı tarlada olmalıdır.
Bir ürünün çoluk çocuk ne şartlarla elde edildiği anca bu şekilde anlaşılır.
Yani üreticinin alın teri yakından görülmelidir" dedi.Kendisinin yöre insanı olarak zeytinle içli dışlı olduğunun da altını çizen Demirel, "Amaç üretimden üzüm yemektir. Sorunu çözmek için, sorunu yaşayanların mecliste söz hakkı elde etmeleri gerekir. Üretici emeğinin hakkını almalıdır. Zeytinyağı ihraç edelim diyoruz ama birbirimizle de uğraşıyoruz. Bu ülkenin ciddi tarım politikası maalesef yok. AB'nin bize dayattığı değil, bizim milli tarım politikamız olmalıdır. Marmarabirlik insanı zeytininin dünyada söz sahibi olduğunu biliyor ve bunun da karşılığını almak istiyor. Biz ne kadar konuşursak konuşalım sonunda kararı hükümetler veriyor" diye konuştu.Toplantıda, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Dillioğlu, Borsa olarak zeytinyağına verilen prim desteğinin sofralık zeytine de verilmesini talep ettiklerini söyledi.
No comments:
Post a Comment