Ticaret Gazetesi
08 Haziran 2009,Pazartesi
TARİŞ’in Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki bulunan tesislerinde dün başlayan ve bugün sona erecek “Zeytin ve Zeytinyağında Evrensel Kooperatifçilik Sempozyumu”nun açılışında konuşan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, kooperatifçiliğin bireylerin ekonomik faaliyetlere dahil olmasını sağladığını söyledi.
Dünya pazarlarına hâkimiyet kuran çok uluslu şirketlerle mücadele etme konusunda kooperatifçiliğin önemine dikkat çeken Çetin, “Dünya nüfusunun hızla arttığı, gıda maddelerinin ve tarıma dayalı sanayinin hammaddesini teşkil eden tarımsal üretimin ne kadar stratejik anlam kazandığı dikkate alındığında, üreticilerin üretim heyecanının kırılmaması, yaşam standartlarını koruyarak üretimin içinde kalmaları hayati önem taşımaktadır” dedi.
Çetin, TARİŞ olarak yeniden yapılanma süreci içinde olduklarını, İspanyol temsilcilerle ortak düzenledikleri toplantıda zeytin üreticilerinin sektörel sorunlarının yanı sıra her iki ülke için de en iyi kooperatif modelinin hangisi olduğu konusunu ele alacaklarını bildirdi.
İspanya’da kooperatiflerin, üretimin yüzde 70’ini gerçekleştirmesine karşın, ambalajlı pazarda etkin olmadıklarını, Türkiye’deyse TARİŞ Zeytinyağı Birliği’nin ambalajlı pazarın lideri konumunda bulunduğunun altını çizen Çetin, “Kısaca birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var. Acaba kooperatifçilikte nihai tüketiciye ulaşmak mı en doğru yoldur, yoksa ürünü sanayici ve ihracatçıya satıp aradan çekilmek mi doğru yoldur? Bizim ihracatçılarımız ısrarla ikinci yolu talep ediyorlar” diye konuştu
“İŞBİRLİĞİ OLUMLU OLACAK”
İspanya’nın zeytin konusunda güçlü bir üretici, Türkiye’nin ise kooperatifçilik konusunda güçlü geleneklere sahip olduğunu vurgulayan Çetin, iki ülke arasındaki işbirliğinin çok olumlu sonuçlar vereceğine inandığını, bu işbirliğiyle elde edilecek kazanımların Akdeniz Bölgesi’ndeki bütün kooperatiflere taşınabileceğini dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, Dünya Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın başkanlığını yaptığı “Türkiye’de kooperatifçilik ve sektörün yapısı, geleceği” başlıklı oturumda söz alan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, Türkiye’de kooperatifçilik, TARİŞ’in kuruluşu, zeytin ve zeytinyağı birliğinin yapısı hakkında bilgi verdi. Türkiye’de uzun yıllar kooperatifçiliğin geliştirilmesi konusunun anayasada yer almasına karşın uzun yıllar kooperatifçilikle ilgili etkili politikalar oluşturulamadığını ifade eden Şarman, zaman içinde çıkan yasalarda devletin kooperatifler üzerindeki vesayet yetkisinin giderek arttığını vurguladı.
“BİLGİ ALIŞVERİŞİ SAĞLANABİLİR”
İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi ve eski TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Dr. Ahmet Çetinbudaklar ise Türkiye ile İspanya arasında sektörde oluşturulabilecek en büyük köprünün bilimsel alışveriş olduğuna dikkat çekti. Çetinbudaklar, İspanya’nın araştırma geliştirme alanında çok ileri düzeyde olduğunu, Türkiye’nin İspanya ile bu ilişkiyi çok iyi düzeyde kurması gerektiğini dile getirdi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan da Türkiye’deki kooperatifçilik sistemini eleştirerek, dünyanın hiç bir yerinde devletten destek almayan kooperatifçilik anlayışının olmadığını kaydetti. Türk üreticinin İspanya üreticisinin on birde biri kadar destek aldığının altını çizen Tan, “2-3 kartel firma para kazanırken, milyonlarca üreticiyi yok sayamazsınız. Bugün buradaki toplantı, Akdeniz’de kooperatifçiliğin büyük yürüyüşünün başlamasıdır” diye konuştu.
No comments:
Post a Comment