Tuesday, June 02, 2009

Zeytinyağ Kalite Yarışmasında Birinci Edremit'ten

CHA
31 Mayıs 2009,Pazar


Türkiye'nin bilimsel kriterlere göre yapılan tek zeytinyağı kalite yarışmasında birinciliği bu yıl Edremit'ten Ahmet Ertür kazandı
Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 2. Zeytindostu Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın sonuçları belli oldu.

Katılan firmaların yağ numunelerinin önce Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı'nda kimyasal analizleri yapıldı. Bu aşamayı geçen yarışma numuneleri İtalya'da O.N.A.O.O. laboratuarlarında duyusal analizlere tabi tutularak sonuçlar belirlendi.

Zeytindostu Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda bu yıl Edremit'ten Hilmi Efendi markasıyla Ahmet Ertür birinciliği kazandı. İkincilik ödülü Selçuk'tan Epheser markasıyla Abu Hayat'ın, üçüncülük ödülü ise geçen yılın birincisi Edremit'ten Selatin markasıyla Selin Ertür'ün oldu.

Altınova'nın kalite markası olan Onursel Zeytinyağları bu yarışmada mansiyon kazanan yedi firma arasında yer aldı.

Yarışmada ayrıca yedi firmaya da mansiyon ödülü verildi.

Mansiyon kazanan firmalar ve bölgeleri şöyle: "Onursel- Altınova, Semercioğlu- Edremit, Alyattes- Salihli, Dizem-Çanakkale, Ufuk Tarım- Kırkağaç, Laleli-Burhaniye, İzorya-Mut."

Yarışmanın Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) kriterlerine göre düzenlenen tek kalite yarışması olduğunu belirten Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, "Daha önce el yordamıyla ya da eş dost tavsiyesi ile yapılan değerlendirmelerin zeytinyağı kalitesini belirleme konusunda geçerliliği yoktur. Derneğimiz tarafından IOC kriterlerine göre ve IOC'ye akredite laboratuarlarca yapılan bu yarışmanın sonuçları tüm dünya ülkeleri tarafından dikkate alınmakta ve kabul görmektedir." dedi

Ölken, ilkini geçen yıl düzenledikleri ve geleneksel olarak her yıl yapmayı plandıkları yarışmanın sektörde önemli bir gereksinimi yerine getirdiğini, yarışmaya olan ilginin artarak devam ettiğini ifade etti.

Yarışmada dereceye giren firma ve şahısların ödülleri Zeytindostu Derneği'nin belirleyeceği tarihte yapılacak törenle verilecek.

No comments: