Monday, June 08, 2009

İspanyol üreticilerle eylem birliği yapacağız

Yeni Asır
07-Haziran-2009 Pazar


İki ülkenin zeytinyağı firmaları, sektördeki sorunların çözümü için ortak mücadele kararı alındı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği tarafından düzenlenen "Zeytin ve Zeytinyağında Evrensel Kooperatifçilik Sempozyumu"nda, İspanyollarla ortak platform kurma kararı alındı. Önceki gün başlayan ve dün sona eren sempozyuma katılan Türk ve İspanyol sektör temsilcileri, üreticilerin haklarının korunması ve sektörün daha da büyütülmesi için stratejik işbirliği yapacaklarını açıkladılar.

YOL HARİTASI
Zeytin ve zeytinyağında kooperatifçiliğin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı sempozyumun ardından oluşturulan sonuç bildirgesinde, yapılan çalışmalar anlatılırken, bundan sonra nasıl bir yol izleneceği de ortaya kondu.
Spekülatif amaçlı fiyat düşürme girişimlerine karşı Türk ve İspanyol kooperatiflerinin ortak davranış sergileyerek üretici haklarının korunması konusunda stratejik işbirliğine girileceğinin belirtildiği sonuç bildirgesinde ayrıca Türkiye ve İspanya kooperatifçiliğinde eksik yönlerin belirlenerek, iyileştirme üzerine çalışmalar yapılmak üzere bir platform oluşturulmasına karar verildi.

FİYAT DÜŞÜŞLERİ
Fiyat düşüşleri için ortak mücadele kapsamında eğitim progrmanlarının düzenleneceği, AB veya ulusal fonlardan yararlanmak için çalışma yürütüleceğinin belirtildiği sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi: "Kooperatifler arasında dayanışma, bilgi paylaşımı, ticari dayanışma kapsamında ilişkiler genişletilerek sürdürülmeli ve bu evrensel kooperatifçilik çerçevesinde tüm Akdeniz Havzası'ndaki ülke kooperatiflerde yaygınlaştırılmalı. Bu konuda ayrı bir platform oluşturulmalı. Sektörel bilgi paylaşımları ile sezonlara yönelik ortak strateji belirlenmeli. Bu çerçevede Türk ve İspanyol üretici birlikleri gerek üretim gerekse pazarlama-konusunda etkin bir işbirliğine girecek, öncelikli olarak spekülatif fiyat düşüşlerine karşı ortak hareket edecektir."

Kimler katıldı?
* İspanya Tarım Kooperatifleri Konfederasyonu.
* Endülüs Tarım Kooperatifleri Federasyonu.
* Jaen Üniversitesi.
* Oleoestepa ve Olivar de Segura Kooperatifleri Birlikleri.
* Ziraat Mühendisleri Odası.
* Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi.
* Ege Üniversitesi.
* Dokuz Eylül Üniversitesi.
* İzmir Ekonomi Üniversitesi.
* Yaşar Üniversitesi.
* Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Kooperatifleri.

No comments: