Thursday, June 25, 2009

Linyit İşletmesi, Diktiği Zeytinlerden Zeytinyağı Üretmeye Başladı

CHA
21 Haziran 2009,Pazar


Muğla'nın Yatağan ilçesinde linyit kömürü çıkaran Güney Ege Linyitleri İşletmesi, maden üretiminde kazılan alanların üzerini toprakla doldurarak, yeniden eski yeşil örtüsüne kavuşturuyor.
Muğla'nın Yatağan ilçesinde kurulu bulunan Güney Ege Linyitleri İşletmesi'nce (GELİ), bir yandan termik santrallerinin ihtiyacı olan kömürlerin üretimi yapılırken, kömür üretimi ve toprak kazı çalışmaları nedeniyle bitki örtüsü kaybolan alanlar, toprakla doldurularak, ağaçlandırılıyor.

GELİ'nin Yatağan Eskihisar kömür ocakları havzasında,1991-2009 yılları arasında uygulanan, kazı alanlarının toprakla doldurulması sonucu yapılan "Ağaçlandırma Projesi" kapsamında 639 hektar alana 1 milyon 379 bin adet çeşitli türde fidan dikilerek ağaçlandırma yapıldı. Proje uygulamasıyla dikilen fidanlar arasında, akasya, fıstık çamı, kara servi, incir ve zeytin gibi türler bulunuyor.

Kömür üretimi nedeniyle tahrip olan doğanın yeniden yeşil örtüsüne kavuşturulması amacıyla gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları içinde 'Zeytincilik Projesi'nin ayrı bir yeri bulunuyor. Zeytincilik projesi kapsamında,1991 yılından buyana dikilen zeytin fidanları gelişerek ürün veren yetişkin zeytin ağaçları haline geldi. Zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinlerle, GELİ tarafından Muğla ve ilçelerine en kaliteli zeytin yağı üretimi yapılmaya başlandı. GELİ'nin ürettiği zeytinyağları, üzerinde GELİ logosu taşıyan 3 litrelik özel sürahilerle turizm sektörünün ve yöre halkının ihtiyacı için sunulabilecek özellik taşıyor.

GELİ Müdürü Yüksel Akın, "Tahrip olan doğayı eski yeşil örtüsüne kavuşturmak için, bu yerlere toprak doldurarak aşılı zeytin fidanlarını diktik. Şimdi Yeşil bir örtü oluştu. Ayrıca, zeytinler de ürün vermeye başladı. Bu ürünlerden kaliteli zeytinyağı üretiyoruz. Bu zeytinyağlarını şimdilik kendi çalışanlarımızın ihtiyacını karşılıyoruz. Gelecekte turizmin hizmetine de bu kaliteli zeytinyağlarını sunabileceğiz." dedi.

GELİ tarafından şimdiye kadar 900 dekar alana 14 bin zeytin ağacı dikildiği, önümüzdeki yıllarda proje hedefinde ise 100 bin adet zeytin dikiminin bulunduğu belirtildi. GELİ'nin yaptığı ağaçlandırma çalışmalarında dikilen akasya ağaçlarının çiçekleriyle de yöredeki bal arılarının çiçek balı üretimine katkı sağlanıyor. Ürün çağına gelen incir ve fıstık çamları kanalıyla da tarımsal üretime katkı sağlanıyor.

Böylece GELİ tarafından, bir yandan termik santrallerin yakıt ihtiyacı için yılda 12 milyon ton linyit kömürü üretilerek termik santrallere verilirken, diğer yandan da maden üretimi için kazı çalışmalarında tahrip olan yerlerde üretilen zeytin ağaçları ve diğer meyve ağaçları sayesinde de tarımsal üretim yoluyla ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

No comments: