Monday, June 01, 2009

Zeytinyağı da artık VOB'da işlem görecek

Yeni Asır
31 Mayıs 2009,Pazar


İzmir Ticaret Borsası'nda zeytinyağı deneme seansları başlarken, gerekli altyapının kurulması halinde zeytinyağı da lisanslı depoculuk sisteminde ve Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) işlem görecek.

İTB Yönetim Kurulu'nun, zeytinyağı alım satımının borsada denenmesi kararı doğrultusunda, 13 Mayıs'da başlayan zeytinyağı deneme seansının üçüncüsü, 27 Mayıs Çarşamba günü borsa korbeyinde yapıldı.

HEDEFE ULAŞIRIZ
Alıcı ve satıcıların buluştuğu seansta, 5 ton 2 asit ham zeytinyağı 4,10 TL fiyattan hazır peşin işlem gördü. Satıcılar 1.5 asit yemeklik zeytinyağına 4.30 TL fiyat istedi. Alıcılar ise 5 asit ham zeytinyağı için 3.80 TL, 1.5 asit yemeklik zeytinyağı için 4.15 TL'ye talip olduklarını açıkladılar. Bu fiyatlara muamele gerçekleşmedi. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, arz ve talebin doğrudan karşı karşıya gelmesiyle borsa fiyatı oluşacağını belirterek, "Piyasa derinliğinin üyelerin ilgisiyle artacağına inanıyorum" dedi. İTB'nin asli görevlerinden birinin fiyat tespiti ve ilanı olduğunu belirten Kestelli, "Pamuk, çekirdeksiz kuru üzüm ve yağlı tohumlardan sonra, zeytinyağında da salon işlemlerine başladık. Bundan sonra zeytinyağında da arz ve talebin doğrudan karşı karşıya gelmesi ve borsa fiyatının oluşması sağlanacak. Ancak sağlıklı bir fiyat oluşumu için salon işlemlerinde derinliğin sağlanması büyük önem taşıyor. Üyelerimizin destekleriyle, zeytinyağında, alıcı-satıcı ve işlem hacminde hedeflenen derinliğe ulaşmayı arzuluyoruz" diye konuştu.

ÖNCE SPOT
İTB Meclis Üyesi Fevzi Tuncel, gelen talebe göre seans günlerini artırabileceklerini açıkladı. Türkiye'de zeytinyağı rekoltesinin sürekli yükseldiğini belirten Tuncel, "Bugün 160 bin ton yıllık üretim var. Önümüzdeki yıllarda üretimin 500 bin tona çıkması bekleniyor. Yani dünya ikincisi olabiliriz ama altyapımız yok. Rekolte artınca bazı piyasa araçlarının olması gerekiyor. Aksi takdirde sıkıntı yaşanır. Bu kapsamda borsamızda başlayan zeytinyağı seanslarının hemen ardından lisanslı depoculuk sisteminin devreye girmesi planlanıyor. Arkasından VOB'da da zeytinyağı işlem görebilir. Objektif ve gerçek bir fiyat oluşumu için düğmeye bastık. Piyasa bu şekilde salon işlemleri ile derinleşsin istiyoruz" diye konuştu.

Seansların herkese açık olduğunu, bütün piyasadaki oyuncuları çağırdıklarını belirten Tuncel, borsadaki zeytinyağı üreten üyelerin yanı sıra Muğla, Aydın, Balıkesir, Ayvalık Ticaret Borsaları'na da davet çıkardıklarını söyledi.

No comments: