Sunday, June 07, 2009

Zeytinyağı üreticileri birleşiyor

Milliyet
06 Haziran 2009,C.Tesi


TARİŞ’e bağlı zeytinyağı üreticileri, Akdeniz çanağındaki çiftçileri uluslararası zeytinyağı üreticilerine karşı birleşme çağrısı yaptı
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, “Global şirketler tüm dünyada tarım kooperatiflerinin sadece üretici olması için baskı yapıyor. İspanya’da bunu kısmen başardılar. Aynı baskılar Türkiye’de de var, Akdeniz çanağındaki zeytin ve zeytinyağı üreticilerini birlik olmaya çağırıyoruz” dedi.
TARİŞ’in İzmir’de düzenlediği ‘Zeytin ve Zeytinyağında Evrensel Kooperatifçilik’ başlıklı sempozyuma, İspanya Tarım Kooperatifleri Konfederasyonu Zeytinyağı Bölüm Müdürü Javier Lara ve çok sayıda İspanyol uzman katıldı.
Sempozyumda konuşan Çetin, “Avrupa’da tarımın yüzde 95’i tarım kooperatiflerinin elinde. Ancak, uluslararası şirketler, tarım kooperatiflerinin onların istediği koşullarda ve fiyatlarda üretim yapmasını istiyor. Oysa, üretimin devam etmesi için üreticinin de yaşaması gerekiyor” diye konuştu.

‘Sanayiciler rahatsız’
Tarım kooperatiflerinin hem üreticinin varlığını sürdürmesi hem de tüketiciye daha uygun ve kaliteli ürünler sunduğunu ancak, bu durumun sanayicileri rahatsız ettiğini belirten Çetin, bir zeytinyağı derneğinin geçen yıl TBMM’ye dilekçe vererek tarım kooperatiflerinin kapılarının ihracatçıya açılmasını istediğini söyledi. Çetin şöyle dedi:
“Bu dernek başvurusunda şu anki kooperatiflerin üretimi ihmal edip sanayici ve pazarlamacı kimliğine büründüğünü iddia ettiler. Belli ki iç pazar hakimiyetimizden rahatsızlar. Eğer bizi yasal tedbirler ile ambalajlı pazardan çektirebilirlerse İspanya’da başlayan kıskaç kapanacak ve kuşatma tamamlanacaktır.”
Bu derneğin eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve bazı işadamlarının öncülüğünde kurulan Zeytinyağı Dostları Derneği olduğu belirtiliyor.

‘En büyük sorun marka’
Türkiye’nin İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’un ardından dünyanın en büyük 5’inci zeytin üreticisi olduğunu söyleyen Çetin, “Ancak, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in dediği gibi 2015’te dünya ikincisi olacağız. Şu anda üretim 150 bin ton ve 2015’te 700 bin tona çıkarılması hedefleniyor” dedi.
15 yıl sonra Türkiye’nin dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olacağına inandığını da kaydeden Çetin, en büyük sorunun marka çıkarmak olduğunu belirterek devletten promosyon desteği istedi.

No comments: