Thursday, July 31, 2008

OSMANİYE'NİN ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İŞLEMECİLİĞİ PROJESİ, AB TARAFINDAN DESTEKLENMEYE LAYIK GÖRÜLDÜ

CHA
31 Temmuz 2008,Perşembe


Osmaniye Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında hazırlanan zeytin yetiştiriciliği ve işlemeciliği projesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Tarım İl Müdürü Ali Çeribaş, 2008 yılı teklif çağrısı kapsamında Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri faaliyet alanında sundukları proje teklifinin kabul edildiğini söyledi.

Ali Çeribaş, bu anlamda 1966 projenin teklif başvurusunun yapıldığını belirterek, "Yapılan kontroller sonucunda bin 704 proje değerlendirmeye alınmıştır. Bağımsız dış uzmanlarca yapılan içerik değerlendirmeleri sonucu yeterli puan alan projeler arasında, ulusal öncelikler, program öncelikleri, hedef gruplara göre belirtilen yüzde oranları, sektörel, bölgesel ve kurumsal dağılım dikkate alınarak paylaştırılmış ve bunun sonucunda 259 adet asıl ve 260 adet de yedek projenin desteklenmesi değerlendirme komitesi tarafından kabul edilmiştir." dedi.

Çeribaş, Osmaniye'de zeytinciliğin her geçen gün geliştiğini ve bu projenin bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Osmaniye'de tarım alanında hızlı bir mesafe kat edildi. Bu gelişmeler çerçevesinde 20 zeytinyağı fabrikamız bulunmaktadır. Bizler de bunun bilinci içerisinde zeytinciliğin gelişmesi ve daha geniş kapsamda işlenmesi amacıyla bir proje geliştirdik. Zeytin yetiştiriciliği konusundaki AB projesi ile ilgili 7 arkadaşımız 15 günlüğüne eylül ayında dünyanın en iyi zeytin üreticiliğinin yapıldığı İspanya'ya gidecek. Zeytin üreticiliği ve zenginliği açısından İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye gelmektedir. Bu anlamda İspanya'ya bir teknik gezi yapacağız. Oradaki yetiştirme tekniği, hasat işlemi hakkında yerinde gidip incelemelerde bulunacağız. Zeytincilikle ilgili önemli bilgileri alarak şehrimizdeki üreticilerle paylaşacağız ve daha kaliteli zeytin üretimi hakkında çalışmalar yapacağız." şeklinde konuştu.

No comments: