CHA
23 Temmuz 2008,Çarşamba
Bakan Mehdi Eker, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmemesini ise, "Tek bir kompartımanın penceresinden bakmıyoruz. Bütün Türkiye'nin penceresinden bakıyoruz." şeklinde değerlendirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarım sektörünün son beş yılda 22 milyar dolardan 50.6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyledi. Aynı dönemde sektörün ihracatının 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktığını ifade eden Eker, yeni düzenlemelerle ihracatın daha da kolaylaşacağını kaydetti.
Bakan Eker, İzmir'deki Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) ihracatçı temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Eker, tarım sektöründeki gelişmelere dikkat çekti. 2002-2007 döneminde Türkiye'nin yaş meyve ve sebze üretiminin 30 milyon tondan 40 milyon tona çıktığına dikkat çeken Eker, tarım sektöründeki istihdamın aynı dönemde yüzde 34'ten yüzde 26'ya gerilediğini vurguladı. Eker, "Üretim artarken istihdam düşüyor. Demek ki daha az sayıda insan, aynı alanda daha çok ve daha verimli üretim yapıyor." dedi.
İhraç edilen ürünlerin değerinde de önemli artışlar olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı, Ege Bölgesi'nin 2002 yılında 1.3 milyar dolar olan ihracatının, yüzde 110 artışla 2.8 milyar dolara çıktığını aktardı. Türkiye tarım ürünleri ihracatının yüzde 28'inin Ege Bölgesi'nden yapıldığına işaret eden Bakan Mehdi Eker, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmemesini ise, "Tek bir kompartımanın penceresinden bakmıyoruz. Bütün Türkiye'nin penceresinden bakıyoruz." şeklinde değerlendirdi.
Bu yıl kuraklık desteği kapsamında çiftçiye 460 milyon YTL verileceğini belirten Eker, Ziraat Bankası'na olan çiftçi borçlarının da bir yıl erteleyeceğini kaydetti. Eker, "Başta Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu olmak üzere toplam 35 vilayetin 215 ilçesinde, yaklaşık 2.3 milyon hektar alanda zarar tespit ettik. Bunun 1.5 milyon hektarı buğday. Bütün Türkiye tarandı, hasar oranı belirli bir yüzdenin üzerinde olanların hepsi dahil edildi. Dekar başına buğdayda 22, arpada 13, mercimekte 22, yem bitkilerinde 24, nohutta 30 YTL destek verilecek." diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise sanayi sektöründeki ihracat artışının tarım sektöründe yaşanmadığını söyledi. Satıcı, "Sanayi sektörüne verilen destek tarıma da verilirse, ihracatı aynı seviyede artar. Bakan Eker'in vizyonunda gösterdiği devrimci yaklaşıma güveniyoruz. Aynı tavrı bürokratlardan da bekliyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye ihracat ekosisteminin en önemli parçası, ihracatın et ve tırnak gibi çalışacağı en temel sistemlerinden birisidir." dedi.
EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri ihracatında Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisi olduğunu kaydetti.
EİB'deki toplantıya İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, TİM Başkanı Satıcı, EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Türkmenoğlu ve EİB'ye bağlı 12 birlikten 11'inin başkanları katıldı.
No comments:
Post a Comment