18 Temmuz 2008,Cuma
Türkiye’nin son yıllarda zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 160 milyona çıkarması ve bu ağaçların önümüzdeki yıldan itibaren ürün vermeye başlayacak olması tanıtımı zorunlu kıldı. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatında dünya ikinciliğine ulaşacak üretim altyapısına kavuşması sonrasında harekete geçen Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’ni kurdu. ZZTK için İstanbul’da Dış Ticaret Kompleksi’nde tanıtım toplantısı düzenlendi.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Tanıtım Toplantısında konuşan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hızla artan zeytin fidanı dikiminin olumlu etkisi ve sektör mensuplarının çabasıyla gelecek yıllarda tarım ürünleri ihracatında önemli yere sahip olacak zeytin ve zeytinyağı ihracatında gelir düzeyi yüksek ABD, Kanada, Avusturalya ve Japonya gibi ülkeleri hedef seçtiklerini söyledi. Yeni pazarlara ulaşma ve ihracatı artırmada ZZTK’nın önemli işlev göreceğini kaydeden Bakan Tüzmen, “Zeytinyağında genel ihracat yüzde 35 düşerken tanıtım yapılan yerlerde yüzde 100 arttı. Tanıtıma önem vereceğiz. Önümüzdeki sezonda son iki sezondur yaşanan ihracat düşüşünü durdurmak ve kaybedilen pazarların geri kazanılması için çalışma başlattık. Bu kapsamda sektörün önde gelen 7 yurtdışı fuarına katılacağız. Ayrıca uluslararası mecralarda yer alarak Türk zeytinyağının tanıtımının en iyi şekilde gerçekleştireceğiz”dedi.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) İstanbul Türkiye İhracatçılar Meclisi Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlediği basın toplantısı ile zeytin ve zeytinyağı tanıtım kampanyası başlattı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile birlikte EZZİB Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katıldığı basın toplantısında konuşan ZZTK Başkan Vekili Metin Ölken, 2 yıldan bu yana düşen zeytinyağı ihracatına karşın Komitenin tanıtım çalışması yürüttüğü Çin, Hindistan ve Singapur’ a yapılan ihracatın yüzde 100’ün üzerinde arttığını söyledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise ihracat açısından ciddi kan kaybedilen bir dönem yaşandığını söyledi. Zeytin ağaç varlığının ikiye katlandığını ve gelecek yıllardan itibaren üretimin 600 bin tona çıkmasının planlandığını ifade etti. Güreli, “O gün geldiğinde bu zeytinyağını nereye satacağız? Ciddi bir panik ve malı satamama havası olacak. O nedenle bu tanıtım komitesini kurduk. Rekabet edebilir hale geldiğimizde hedef pazarlarda ciddi pay alacağız”dedi.
DİR TALEBİ DEVAM EDECEK
Bu ortamda dahilde işleme rejimi kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmesini talep ettiklerini kaydeden Güreli, “Bu talep devam edecek. Zira borçlarımızı silen devlet yok. Zarar eden arkadaşlarımız iflas ediyor. Romanya’da Carrefour mağazalarında raflardan düşen arkadaşlar oldu. O arkadaşlar 2012'ye kadar tekrar o raflara giremeyecekler. Bunu anlatmak için köylülerin olduğu yerlerde toplantı yapacağız. Bu seneden itibaren artan üretimle bütün popülizmler, gerçeğe uymayan eleştiriler bu üretimin altında kalacak” dedi.
BU BİR AND İÇME TOPLANTISI OLACAK
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da zeytin, zeytinyağının dünya üzerinde barışı simgelediğini ve ticaret olan yerde barışın hüküm sürdüğünü ifade ederek “Zeytin, zeytinyağı ve barış ihracatçının genetiğinde var. 1931 yılında uygulamaya konan ve bize dünyanın zeytin devi olma fırsatı sunan programı yarım bırakarak dev olma fırsatını elimizden kaçırmışız. Atatürk’ün başlattığı bu hedefi, bu devrimi tamamlama sorunu bizim üzerimize düşüyor. Zeytinyağı tanıtım komitesi, bu devrimin komitesi gibi çalışarak sadece dış pazarda değil Türkiye’de de zihinsel devrimi gerçekleştirmeliyiz. ZZTK bunu hedeflemelidir bu tören bu devrimi gerçekleştirmenin and içme törenidir” diye konuştu.
Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ali Boğa ise Türkiye’nin üretmeyi hedeflediği zeytinyağı miktarını satamazsa zor durumda kalacağını vurguladı.
TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDECEK
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de yaptığı konuşmada yurt içi ve dışında zeytinyağı tüketimini artıracak çalışmalara imza atacaklarını söyledi. Ocak ayından bu yana gerçekleştirilen ihracatın 74 milyar doları bulduğunu ve tarım ürünleri ihracatında bir önceki yıla göre yüzde 28’lik artış olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, “İhracat artışı yüzde 35'lerle diğer sektörlerde rekor kırarken, genel tarım ürünleri ihracatı yüzde 28 artarken neden zeytin ve zeytinyağı ihracatı geriliyor. Bunun için tanıtım yapmalıyız, tanıtım yaptığımız pazarlarda yüzde 100 artış sağladık. Bu artışı devam ettireceğiz. Ağırlığı tanıtıma vereceğiz. Tarım ürünleri ihracatında proaktif ürün politika izlemek zorundayız” dedi. Dış ticaret verileri dikkate alındığında Türkiye ve İspanya’nın birbirine çok benzediğini kaydeden Tüzmen, “2002 ispanyasının ihracatı, gayri safi milli hasılası ile 2007'nin Türkiyesi bir birine çok benziyor. 5 yıl arkasından geliyoruz. İspanya deyince akla hem zeytinyağı üretimi hem tüketimi geliyor. 700 bin ton istikrarı sağlamıştı, şimdi 1 milyon tona yaklaştı. Türkiye’de biz zeytinyağı tüketmiyoruz. Biz de 1, onlarda 14 kg tüketim var. Tüketim eğilimlerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Ürettiğimiz bu yağı içerde de tüketmeliyiz” dedi.
GÜN DOĞRU GÜN
Zeytinyağı tanıtımında doğru gün ve doğru zaman olduğunu belirten Tüzmen, DİR talepleri ile ilgili olarak genişletilmiş bir toplantı düzenlemeyi hedeflediklerini kaydetti. Tüzmen, “Var yılı içinde bu çalışmaları yapıp yok yılındaki politikaları belirleyeceğiz.Herkes buna uysun. Bu sene var yılı, ihracat rakamı artacak. Var yılı yok yılı farkını artık ortadan kaldırmak zorundayız. Bu kapsamda ABD, Japonya, Kanada, Almanya, İngiltere gibi tüketim potansiyeli olan, gelir düzeyi yüksek ülkeleri hedefleyeceğiz. Önümüzdeki sezonda son iki sezondur yaşanan ihracat düşüşünü durdurmak ve kaybedilen pazarların geri kazanılması için çalışma başlattık. Bu kapsamda sektörün önde gelen 7 yurtdışı fuarına katılacağız. Ayrıca uluslar arası mecralarda yer alarak Türk zeytinyağının tanıtımının en iyi şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.
No comments:
Post a Comment