Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Wednesday, September 23, 2009
'Damak tadının haritası'
Cumhuriyet
23 Eylül 2009,Çarş.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, ihracat yaptığı ülkelerdeki tüketici tercihleri ve davranışlarından elde ettiği bilgilerle zeytinyağında ''damak tadı haritası'' hazırladı.
İzmir- Zeytin ve zeytinyağında Ege Bölgesi'ndeki 33 kooperatifin oluşturduğu Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, yükselen pazar Çin'e, Şangay'daki Wal Mart zinciri marketlerinin raflarına girerek, adım attı.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, insanları tanımaya yönelik pazar stratejisi izlediklerini, markalı ihracatta son yıllarda önemli başarılar elde eden Türk zeytinyağının dünya pazarlarında daha iyi tanınması için çaba gösterdiklerini belirtti. Zeytinyağının tüm dünyada bir sağlık ürünü imajının bulunmasına rağmen farklı ülkelerde değişik tüketici davranışları ve tüketim alışkanlıkları olduğunu belirten Çetin, ürünün standart bir pazarlama yaklaşımını kabul etmediğini, ülke kültürlerinin iyi tanınması gerektiğini dile getirdi.
Halen 41 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Çetin, pazara girmeden ciddi bir pazar araştırmasında bulunduklarını, ürün seçimi ve sunumunu buna göre belirlediklerini kaydetti. Çetin, şöyle konuştu: ''Bu bizim yeni girdiğimiz bir pazarda kabul görmemizi kolaylaştırıyor. 'Önce pazara girelim, ardından duruma göre kendimizi yönlendiririz' demiyoruz. Yeni girdiğimiz bir ülkenin tüketicilerine 'Biz sizi tanıyoruz ve sizin isteklerinizi biliyoruz' mesajı veriyoruz. Bu bizim için önemli bir artı sağlıyor.''
'Amerikalı, tattığı ürünü seçiyor'
Her ülkenin tüketim alışkanlıklarında, sosyal ve kültürel yapısı ile alım gücünün önemli bir belirleyici olduğunu bildiren Çetin, ABD'deki mağazada özellikle tadım yaptırdıkları ürünlerin yok sattığını, Amerikalıların tattığı ürünü almayı tercih ettiğini ve sonrasında bu ürünü adıyla istediğini kaydetti.
Uzakdoğu ülkelerinden Kore'de mutfak alışverişini sadece bayanların yaptığını, tüketim tercihini de onların belirlediğini vurgulayan Çetin, Japonya'da ise sağlık unsurunun öne çıktığını, en yüksek yararın sağlanacağı natürel zeytinyağlarının tercih edildiğini söyledi. Çetin, ''Japonlar, etikette detaylı bilgi istiyor. Ürünün özellikle insan sağlığına etkileri ile ilgili bilgiyi mutlaka istiyor. Bir de hikayesi olan ürünler daha fazla ilgi görüyor'' dedi.
Avustralya'da ise İtalyan imajı nedeniyle İtalyan ismi taşıyan ürünlerin başarılı olduğunu anlatan Çetin, tüketimin en fazla teneke ambalajda yapıldığını ifade etti. Zeytinyağına hala yabancı olan İskandinav ülkelerinin ise yağın renginden etkilendiğini, bu ülkelerde diğerlerinden farklı ambalaj ve çeşitlerin talep gördüğünü belirten Çetin, ''Avrupa ülkelerinde özellikle organik ürünler tercih ediliyor. Bu ülkelerde yüksek gümrük vergisi nedeniyle istenen oranda ihracat yapılamamasına rağmen Türkler'in yoğun yaşadığı bölgelerde talep yüksek gidiyor'' dedi.
Çin pazarı
Birlik olarak AB'de yaşanan gümrük vergisi sıkıntısı nedeniyle alternatif pazarlarda büyüme planı oluşturduklarını dile getiren Çetin, Japonya'da başladıkları çalışmayla bu ülkeye yaptıkları ihracatın arttığını, yükselen pazar olarak gözüken Çin'e de adım attıklarını ifade etti.
Çetin, yıllık tüketimi 30 bin ton olan ve genelde İtalyan ve İspanyol firmaların bulunduğu Çin pazarında büyük potansiyel gördüklerini ifade ederek, ''Çin'de yaptığımız anlaşmalarla Şangay'daki Wal Mart mağaza zinciri raflarına girdik. Önümüzdeki aylarda Pekin'deki mağazalara da gireceğiz. Ayrıca Tesco ve Tops mağazalarında satış yapmaya başladık. Çin'de satış kanallarını genişleterek, tanıtım çalışması yapmayı planlıyoruz'' dedi. Yıllık 5.2 milyon dolarlık ambalajlı zeytinyağı ihracatı yapan Tariş'in, ABD'de Chicago, Kanada'da Toronto, Almanya'da Düsseldorf kentlerinde mağazaları bulunuyor.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment