Tuesday, September 29, 2009

Fidanı Avustralya'dan getirdi, Japonya'ya zeytinyağı satacak

Zaman
29 Eylül 2009,Salı


Zeytin fidanları uçakla Avustralya'dan getirtildi. Bahçeyi son teknolojiyle İsrailliler kurdu. İtalyanların üreteceği zeytinyağı ise Japonya'ya ihraç edilecek.

Eski milletvekili Mehmet Ali Bilici, Adana'ya adeta 'Birleşmiş Milletler modeli'yle Türkiye'nin en büyük organik zeytin bahçelerinden birini kazandırdı. Bin 500 dönümlük bahçe daha şimdiden dünyanın gözdesi haline geldi. Son yerel seçimlerde AK Parti'nin Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı da olan Bilici'nin zeytinlik macerası, iki yıl önce Avustralya'dan özel uçakla getirttiği yüksek verimli zeytin fidanıyla başladı. Alanında çok gelişmiş bir İsrail firması tarafından dikilen ve yetiştirilen fidanlar, iki yıl içinde meyve verdi. Öyle ki zeytinyağının erken hasat deneme üretimi bile gerçekleşti. Organik zeytin üretilen bahçeye, yurtdışından talepler artınca zeytinyağı fabrikası kurulması kararlaştırıldı. Bilici Group, fabrikayı İtalyanlarla ortak açacak. Burada üretilecek yağa şimdiden Japonlar talip oldu.

Bahçenin sahibi Mehmet Ali Bilici, zeytinin ağaçtan toplanıp paketlenmesine kadar olan süreçte insan elinin değmeyeceğini belirtiyor. Zeytinyağını, birinci sınıf ürün olarak dünya pazarına sunacaklarını anlatan Bilici, fabrikayla birlikte bölgedeki diğer üreticilerin zeytinlerini de alıp işleyeceklerini söyledi. Bilici, "Zeytin bahçesinde su, gübre ve topraktaki mineral değerleri bilgisayarla ölçüp, elektronik ortamda denetliyoruz. Buğdaydan çok daha fazla gelir elde edilen zeytinyağını imal etmek için hiçbir teknolojik yatırımdan kaçınmıyoruz." dedi. Zeytincilik projesinin ilginç bir de hikâyesi var. Mehmet Ali Bilici, projenin aslında Kuveyt'te uygulanmak üzere hazırlandığını, ancak ABD'de Boston Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu oğlu Bilal'in girişimleri ile projeyi Adana'ya çektiklerini aktardı.

No comments: