Tuesday, September 15, 2009

Zeytin savaşlarında “Borsa” atağı

Yenigün
15 Eylül 2009,Salı


Zeytin ve zeytinyağı sektöründe her yıl tartışmalarına neden olan rekolte tahminleri, bu yıl henüz açıklanmamasına rağmen, yeni tartışmalarla gündeme geldi. Zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminlerinin 2009/2010 sezonuna yönelik çalışmaları öncesinde, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan’ın geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “UZZK Koordinatörlüğü’nde Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin kurulacağının” bildirildiğini açıklaması tartışmaların fitilini ateşledi.

Mustafa Tan’ın açıklaması henüz gazetelerde yer almadan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, çeşitli resmi evrakların birer örneğini basın kuruluşlarına internet ortamında sundu. Söz konusu evraklarda, UZZK’nın İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde yapılan rekolte tahmin heyetine katılmak için başvuruda bulunduğu ifade ediliyordu. Aynı gün gelen ikinci açıklamada ise, “İTB’den alınan bilgide bu yazışmaların nihai hali olmadığı, sonrasında UZZK ve İTB arasında yazışma trafiği olduğu öğrenilmiştir. Konu ile ilgili olarak İzmir Ticaret Borsası’ndan bilgilendirme yapılacaktır” denildi.

Borsa sessiz kalmadı
İzmir Ticaret Borsası’ndan beklenen açıklama dün yapıldı. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, UZZK ile İTB arasındaki rekolte tahmin heyeti ile ilgili yazışmaları açıkladı. Marmarabirlik, Tariş, İTO ve EİB’nin rekolte tahmin çalışmalarına katılacaklarını bildirdiğini, daha sonra heyete katılmak için başvuruda bulunan UZZK’nın talebine ‘rekolte heyet listelerinin kesinleşmiş olması ve diğer katılımcı kuruluşlara bu haliyle bildirilmiş olması” gerekçesiyle başlangıçta olumlu cevap verilmediğini ifade etti.

Yaşanan gelişmeler üzerine katılımcı kuruluşlardan Tariş ve Marmarabirlik’ten İTB’ye iletilen yazılarda, ‘UZZK’nın da çalışmada yer almasının sektörün bütünlüğü açısından doğru olacağı’ yönünde yazılı talepler alındığını; konun yeniden değerlendirilerek, UZZK’nın katılımına onay verildiğini dile getirdi. Kestelli açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Benzer şekilde Zeytindostu Derneği’nin de rekolte tahmin çalışmasına katılımı, sektörün tüm bileşenlerini kapsaması açısından, Borsamızca uygun görülmüş ve ilgili kuruluşlara bilgi yazısı gönderilmiştir. Ancak bu yazıların gönderildiği tarihten 2 gün sonra UZZK, Marmarabirlik ve Tariş, görülen lüzum üzerine çalışmalardan çekildiklerini bildiren birer yazıyı Borsamıza göndermiştir. Rekolte çalışmasının başlamasına çok kısa bir süre kalmışken alınan yazılar Borsamızı da şaşırtmıştır. Bütün bu gelişmelerin sonucunda, İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası’nın maddi ve personel, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Zeytindostu Derneği ve çalışma yapılan alanlardaki Borsaların teknik ve personel destekleriyle 2009/10 rekolte tahmin çalışmalarına başlanmıştır ve halen sürdürülmektedir.”

No comments: