Wednesday, September 16, 2009

UZZK’yı kim istemedi?

Yenigün
16 Eylül 2009, Çarşamba


Olmadı Işınsu Kestelli. Tarım Bakanlığı’nın yazısını yok saymak İzmir Ticaret Borsası gibi köklü bir kuruluşun başkanına yakışmadı. Zeytin rekoltesinin Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından belirlenmesinden neden rahatsızlık duyuyorsunuz, doğrusu anlamadım. UZZK zeytincilik sektörünün çatı kuruluşu değil mi? Tarım Kanunu ile kurulan UZZK’yi İTB binasına sizler davet etmediniz mi? UZZK geçen yıl rekolte tahmin çalışmalarına İTB’nin davetiyle katılmadı mı? Şimdi neden bu rahatsızlık?

Son günlerde yaşanan bu tartışmanın perde arkasını yazalım da herkes gerçekleri bilsin. İTB’nin koordinatörlüğünde yapılan rekolte tahmin çalışmalarına Tariş, Marmarabirlik, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri destek veriyor. Geçen yıl tahmin çalışmasına davet edilen UZZK, hava koşullarını da dikkate alarak kendi programını yapmak için İTB’ye bir yazı gönderir ve rekolte tahmin çalışmalarının hangi aşamada olduğunu sorar. Bu yazıyı katılım talebi gibi yorumlayan Işınsı Kestelli, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada diyor ki; “Listeler kesinleştiği ve diğer katılımcılara ulaştığı için bu talebe olumlu cevap veremedik.”

Bu durumda birilerinin UZZK’yı istemediği, devre dışı bırakmaya çalıştığı açık. Bunu bilmek de hepimizin hakkı. Zaten bu yüzden UZZK Başkanı Mustafa Tan, ilgili bütün kuruluşlara bir yazı yazarak durum hakkında bilgi verir ve UZZK’nın kim tarafından istenmediğini sorar. Tariş ve Marmarabirlik yazılı olarak böyle bir durumdan haberdar olmadıklarını bildirir. Hatta İTB’ye başvurarak UZZK’nın çalışmalara dahil edilmesini ister. İzmir Ticaret Odası yetkilileri de UZZK’dan dolayı herhangi bir rahatsızlık duymadıklarını sözlü olarak belirtir.

Geriye bir tek Ege İhracatçı Birlikleri ve onun temsilcisi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği kalıyor. Şuana kadar onlardan bir ses çıkmadığına göre UZZK’dan rahatsız olan onlar. Zaten gelen tepkiler üzerine UZZK yeniden çalışmalara dahil edilirken araya Zeytindostu Derneği’nin sıkıştırılması da amacın ne olduğunu gösteriyor. Yine kurnazlık peşindeler. Ama bu işler o kadar ucuz değil. Bu duruma tepki gösteren UZZK, Tariş ve Marmarabirlik çalışmalardan çekildi. Zeytinsever dostlara son darbeyi de Tarım Bakanlığı vurdu ve rekolte tahmin çalışmalarının UZZK çatısı altında yapılmasını istedi.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli bu yaşananları ya anlamak istemiyor ya da işine gelmiyor. Bu saatten sonra İTB’nin yaptığı rekolte tahmin çalışmasının hiçbir resmi hükmü yoktur. İTB’nin yaptığı çalışma fuzuliyattan öteye geçmez. Bütün altyapısını hazırlayan UZZK, 19 valiliğe ve tarım il müdürlüklerine yazılan resmi yazılara verilecek cevaba göre son derece sağlıklı bir şekilde Türkiye’nin zeytin rekoltesini belirleyecektir. Tekrar soruyorum, bundan neden rahatsız oluyorsunuz? Yoksa sizde mi zeytin dostu oldunuz?

No comments: