Monday, September 21, 2009

Zeytin ve zeytinyağında rekor beklentisi

ZAFER ŞAHİN
Yeni Asır
21 Eylül 2009,Pazartesi


2009-2010 sezonundaki uygun hava koşulları Ege ve Marmara Bölgesi’nde umutları yeşertti

Son yıllarda sıkıntılı günler geçiren zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüzler gülmeye başladı. 2009-2010 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminleri henüz açıklanmasa da, uzmanlar bir doğal afet yaşanmaması durumunda son 20 yılın en bereketli zeytin ve zeytinyağı hasadının gerçekleşeceğini belirtiyor. Tahminlere göre Türkiye'de bu sezon 180 bin ton zeytinyağı, 300 bin ton da sofralık zeytin rekoltesi bekleniyor. Sektör temsilcileri ve uzmanları bu beklenti içine sokan gelişmeler ise, 2009 yılının bol yağışlı geçmesi ve Türkiye'nin önemli zeytincilik merkezlerinden gelen olumlu haberler. 2013 yılında üretim miktarını 600 bin tona yükseltmeyi planlayan Türkiye'nin hedefi sektörde İspanya'nın ardından dünya ikinciliğine yükselmek.

EGE'NİN REKOLTESİ
Geride kalan son üç yılda rekor üretim kayıpları yaşayan sektörde Ege ve Marmara'daki zeytincilik merkezlerinden gelen haberler umut veriyor. Özellikle Balıkesir, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran, Edremit, Erdek ve Bandırma çevresinde ürün rekoltesinin yüksek olduğu bildiriliyor. Sofralık zeytinleriyle ünlü Gemlik ve çevresinde bu yılki zeytin rekoltesi hedefi 30 bin ton olarak açıklandı. Ege ve Marmara dışında Türkiye'nin diğer zeytincilik merkezlerinden olan Mersin, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ürün rekoltelerinin de geçmiş yıllardan fazla olacağı tahmin ediliyor. 2009 -2010 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminlerini açıklayacak Rekolte Tahmin Heyeti, Türkiye genelinde yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını bayramdan sonra kamuoyuna duyuracak. Üretici, geçen sezon birliklere kilosu 4.40 TL'den sattığı zeytin için bu yıl 5 TL, sızma zeytinyağı içinse 6.5-7 TL aralığında bir fiyat bekliyor.
Türkiye'de 10 yıl önce 90 milyon civarında olan zeytin ağacı sayısı günümüzde 170 milyona yaklaştı.

HIZLI GELİŞEN İLLER
Ağırlıklı olarak Bursa, Gemlik, Ayvalık, Edremit, Balıkesir, Akhisar, Manisa, Aydın, İzmir, Muğla, Antalya, Mersin, Hatay, Gaziantep, ve Mardin'de üretilen zeytinde, son yıllarda Mersin'in Mut ve Manisa'nın Akhisar ilçeleri önemli zeytincilik merkezleri arasına girmeyi başardı. Kilis, Şanlıurfa ve Osmaniye, Türkiye'de zeytinciliğin en hızlı geliştiği iller arasında yer alıyor. Bu bölgelerdeki yeni üretim alanlarının 2011 -2012 sezonunda devreye girmesiyle Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin 600 bin tona ulaşması bekleniyor.

No comments: