Friday, September 11, 2009

Tarsus zeytin ambarı olacak

Anadolu Ajansı
09 Eylül 2009,Çarş.


Mersin'in Tarsus İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, ilçelerini Türkiye'nin zeytin ambarı yapmayı hedeflediklerini söyledi.
İlçede, zeytinciliğin geliştirilmesi amacıyla Ziraat Odası'nda toplantı düzenlendi. Ergezer, Ege Zeytin İhracatçıları Birliği, Tarsuslu zeytin üreticileri, zeytinyağı imalatçıları ile Zeytin Dostu Derneği ve İzmir İhracatçılar Birliği temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Tarsus'ta 6 milyon adet zeytin ağacı olduğunu, ilçede yıllık zeytin rekoltesinin 70 bin tona, zeytinyağı üretiminin de 5 bin tona ulaştığını vurguladı.
Tarsus'un köylerinde zeytinciliğin geliştirilmesi amacıyla 1997'den beri 4 milyon zeytin fidanı dikildiğini, zeytin ağaçlarının yaş ortalamasının 6 olduğunu kaydeden Ergezer, "Tarsus'un yağlarının önemli bölümü sofralık olarak tüketiliyor. Özellikle Tarsus'a özgü olan ve patentini almak istediğimiz Sarıulak cinsi zeytin dünyanın en kaliteli zeytinlerindendir. Biz Tarsus'u Türkiye'nin zeytin ambarı yapmak, Ege Bölgesi'ndeki zeytinciliği geride bırakmak istiyoruz" dedi.

Kıraç araziye zeytin
Tarsus'ta kullanılmayan 550 bin dekar kıraç arazi mevcut olduğuna dikkat çeken Ergezer, "Bu arazileri zeytincilik ve bademcilikle doldurmak amacındayız. Çünkü bugün Tarsus çiftçisi tarımda teknolojiyi yakalamış durumda. Dünyada tarım küçülüyor ama biz tarımda büyümek istiyoruz. Büyümek için ise her türlü donanım ve altyapıya sahibiz" açıklamasında bulundu.
Ege Zeytin İhracatçıları Birliği, Zeytin Dostu Derneği ve İzmir İhracatçılar Birliği temsilcileri ise Çukurova bölgesindeki zeytinciliği incelemek ve zeytin çeşitlerini ve asit oranlarını öğrenmek amacıyla geldiklerini belirttiler.

No comments: