Monday, September 14, 2009

İzmir Ticaret Borsası Basın Açıklaması

Işınsu Kestelli
İzmir Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı

14 Eylül 2009, Pazartesi


Sayın Basın Mensupları,
İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda ilgili meslek kuruluşlarının maddi ve personel katkıları, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik desteğiyle uzun yıllardır yapılmakta olan Zeytin ve Zeytinyağı rekolte çalışmaları ile ilgili olarak basında yer alan bazı haberlerde gördüğümüz eksiklikler nedeniyle doğru bilgilendirme yapılması gereğini duymaktayız. Kanımızca bu eksik anlatımlar kurumlar arasında gereksiz tartışmaların doğmasına ve kamuoyunda yanlış anlaşılmasına neden olmaktadır.
İzmir Ticaret Borsası bu yıl da geçmiş yıllarda izlediği yöntemi izlemiş ve sene başında önceki yıllarda rekolte çalışmalarına maddi destek veren kuruluşlara davet yazısı göndermiştir. 25.05.2009 tarihli bu yazımıza karşılık ilgili kuruluşlardan Marmarabirlik, Tariş, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri’nden katılım teyidi ve katılacak personel isimleri bildirilmiştir. (Tarihler: 27.05-08.06-22.06-25.06 2009) Bu arada ilk kez bir önceki sezon çalışmalarımıza sivil toplum kuruluşu olarak katılmış olan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi de (UZZK) çalışmada yer alma isteğini bir yazıyla Borsamıza iletmiştir (13.07.2009). Ancak rekolte heyet listelerinin kesinleşmiş olması ve diğer katılımcı kuruluşlara bu haliyle bildirilmiş olması gerekçesiyle talebe başlangıçta olumlu cevap verilememiştir. Buna mukabil, katılımcı kuruluşlardan Tariş ve Marmarabirlik’ten Borsamıza iletilen yazılarda, UZZK’nın da çalışmada yer almasının sektörün bütünlüğü açısından doğru olacağı ve bu nedenle davet edilmesinin gereği hakkında yazılı talepler alınmıştır (29-30.07.2009). Bu talepler doğrultusunda konu tekrar değerlendirilmiş ve talepte bulunan kuruluşlara ve UZZK’ya, UZZK’nın da katılımının uygun bulunduğu yazıyla bildirilmiştir (Tarih:25/08/2009). Benzer şekilde Zeytindostu Derneğinin de rekolte tahmin çalışmasına katılımı, sektörün tüm bileşenlerini kapsaması açısından, Borsamızca uygun görülmüş ve ilgili kuruluşlara buna ilişkin de bilgi yazısı gönderilmiştir (Tarih 24.08.2009). Ancak bu yazıların gönderildiği tarihten 2 gün sonra UZZK, Marmarabirlik ve Tariş, görülen lüzum üzerine, çalışmalardan çekildiklerini bildiren birer yazıyı Borsamıza göndermiştir.
Rekolte çalışmasının başlamasına çok kısa bir süre kalmışken alınan yazılar Borsamızı da şaşırtmıştır.
Bütün bu gelişmelerin sonucunda, İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası’nın maddi ve personel, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Zeytindostu Derneği ve çalışma yapılan alanlardaki Borsaların teknik ve personel destekleriyle 2009/10 rekolte tahmin çalışmalarına başlanmıştır ve halen sürdürülmektedir.
Borsamız, çalışmaların koordinasyonunda doğru ve tarafsız bilgiye ulaşılması prensiplerinden taviz vermeksizin gelen talepleri karşılamak doğrultusunda hareket etmiştir. Tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde ve geniş bir katılımla rekolte çalışmalarının uzlaşı içinde sürdürülmesi başta bölgemiz olmak üzere ülkemizin önde gelen zeytin ve zeytinyağı sektörü için kazanım olacaktır.
Unutulmamalıdır ki İzmir Ticaret Borsası ulvi bir görev gibi yıllarca tarımın Türkiye’de doğru işleyişi adına rekolte çalışmalarında önder görev almış ve asli görevi olmamasına rağmen organize etmeye çalışmıştır. Bunca yıldır bu denli başarılı çalışmaları gerçekleştiren borsamız tarafsızlık bakış açısını sürdürmeye devam edecektir.

No comments: