Wednesday, September 16, 2009

Zeytinyağında 'tahmin' kavgası

Referans
16 Eylül 2009,Çarş.


Tarım Bakanlığı zeytin ve zeytinyağında rekolte tahminleri için yetkiyi İTB'den alıp Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne verince konu kurumlar arası çatışmaya döndü. Her iki kurum da rekolte tahmini için 'Yetki bende' diyor.

Zeytin ve zeytinyağında rekolteyi kim tahmin edecek kavgası patladı. İzmir Ticaret Borsası ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) arasında çıkan kavgada her iki kurum rekolte tahminlerini yapmada kendilerinin yetkili olduğunu öne sürüyor. Rekolte tahminleri, zeytin ve zeytinyağı fiyatından ithalat ve ihracata kadar pek çok konuyu yakından ilgilendirdiği için açıklamalar büyük önem taşıyor.
Kavga, geçen cuma günü UZZK'nın Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın kararıyla artık zeytin ve zeytinyağında rekolte tahminlerini kendilerinin yapacağı açıklamaları üzerine başladı. UZZK Başkanı Mustafa Tan, dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında zeytinyağı ithaline izin verilmesini isteyen grup olarak tanımladığı rekolte tahmin heyetinde yer alan İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Zeytindostu Derneği'nin kendilerine göre rekolte tahminlerini yaptıklarını öne sürdü.
Yıllardır çeşitli kuruluşlarla ortak rekolte tahminlerini yapan İzmir Ticaret Borsası'nın Başkanı Işınsu Kestelli ise bu açıklamalara sert tepki göstererek rekolte çalışmalarına şeffaf ve tarafsız bir şekilde devam edeceklerini söyledi.

Kavga nasıl başladı
Geçen hafta cuma günü UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, ulusal resmi zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kararıyla artık konseyin koordinatörlüğünde yapılacağını açıkladı. Tan, bu gelişmeyi sektör için tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi. Her yıl açıklanan rekolte tahminlerinin dışında nerdeyse her kurumun kendine göre bir rekolte açıkladığını belirten Tan, bunun sektörde kargaşaya yol açtığını, bu durumun sağlıklı bir yol haritası çıkarılmasını engellediğini belirterek "Uluslararası kuruluşlara tek ağızdan bir rekolte sonucu verilemiyor. DİR talebinde bulunan kurum da bu heyette bulunduğu için bazı tahminlerde yanıltma ve yönlendirmeler görülebiliyordu" diye konuştu.

İTB de rekolte açıklayacak
Gelişmeler üzerine İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli de bir açıklama yaparak, zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmalarına tarafsızlık ilkesi doğrultusunda devam edeceklerini söyledi.
İTB'nin bu yıl başında önceki yıllarda rekolte çalışmalarına maddi destek veren kuruluşlara davet yazısı gönderdiklerini belirten Kestelli şunları söyledi: "UZZK reolte tahmini için çalışmada yer alma isteğini borsamıza iletti. Ancak rekolte heyet listelerinin kesinleşmiş olması ve diğer katılımcı kuruluşlara bu haliyle bildirilmiş olması gerekçesiyle talebe başlangıçta olumlu cevap verilemedi. Tariş ve Marmarabirlik'in, UZZK'nın da çalışmada yer almasının sektörün bütünlüğü açısından doğru olacağı yazısı üzerine UZZK'nın da katılımının uygun bulunduğu yazıyla bildirildi. Zeytindostu Derneği'nin de rekolte tahmin çalışmasına katılımı borsamızca uygun görüldü.
Ancak bu yazıların gönderildiği tarihten 2 gün sonra UZZK, Marmarabirlik ve Tariş, görülen lüzum üzerine, çalışmalardan çekildiklerini bildiren birer yazıyı borsamıza gönderdi.
Bütün bu gelişmelerin sonucunda, İTB koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Zeytindostu Derneği ve çalışma yapılan alanlardaki borsaların destekleriyle 2009-10 rekolte tahmin çalışmalarına başlandı."

No comments: