Thursday, September 10, 2009

Zeytin üreticileri Tarsus'ta Toplandı

HaberFX
07 Eylül 2009


Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, zeytinciliğin modern tarım metotları ile yapıldığını belirterek, Türkiye'nin İspanya ile rekabet eder hale geldiğini söyledi..

Ergezer, Tarsus Ziraat Odası'nın önderliğinde İzmir Ticaret Borsası Temsilcisi Rauf Delen, Zeytin Dostu Adana Temsilciliği Murat Öztanrıöver, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yöneticisi Mehmet Emre Uygun ve Tarsus'ta faaliyette olan zeytin yağı masura fabrika sahipleri ve zeytin bahçeleri bulunan üreticiler katıldığı toplantıda, Tarsus'ta 6 milyon zeytin ağacı ekildiğini, 80 ile 100 bin ton arasında üretim beklediklerini belirtti. Bu yılki rekoltenin 65 bin tonun sofralık, 15 bin tonun yağlık olarak beklediklerini kaydeden Ergezer, "Zeytincilik üretimimiz son derece modern tarım metotları ile yapılmaktadır. Bundan yola çıkarak İspanya ile rekabet eder hale geldik. Türkiye genelinde amacımız zeytin pazarını Tarsus'a çekmek. Bu fikirle yola çıkarak, zeytincilik konusunda elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz" dedi.

Zeytin bahçelerinin son dönemlerde damlama sistemi ile sulandığını vurgulayan Ergezer, "Zeytin ağaçlarımızın verimi ve kalitesi konusunda asla kuşkumuz yok. İklimimizde zeytin ekimine son derece elverişlidir. Keza pazar konusunda tercih edilen bir yer haline geldik. Türkiye'nin zeytincilik konusunda pazaryeri olmak istiyoruz" diye konuştu.

Zeytin imalatı ve toplama yöntemlerinin yurt dışındaki sistem ile yanı şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan İzmir Borsası Temsilcisi Rauf Delen de, zeytinin mutlaka doğru teknikler ile ambalajlanmasını savunarak, markalaşmanın önemine değindi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yöneticisi Mehmet Emre Uygun ise zeytinciliğin modern teknikler ile yapılarak, üreticilerin bu doğrultuda çalışmalarına devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Toplantı karşılıklı fikir alışverişi ile sona erdi.

No comments: