Tuesday, September 29, 2009

Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Yıldız: Akhisar Zeytinde Dünya Merkezi Olmalı

CHA
26 Eylül 2009,C.tesi



Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız, dünyanın dört bir yanına zeytin ihraç edilen Akhisar ovasında incelemelerde bulundu. Hasat dönemi yaklaşan ağaçları inceleyen Yıldız, ilçenin zeytininin, diğer bölgelerde üretilenlerden daha kaliteli ve farklı olduğunu söyledi.

Birçok ülkeye ihraç edilen zeytinlerin Akhisar menşeli olduğuna işaret eden İl Genel Meclisi Başkanı Yıldız, kaliteli zeytinin yetiştiği bölgede sanayinin de geliştirilmesi yönünde çalışma yapılmasını önerdi. Gerek sanayicinin gerekse devletin burada zeytincilik ve zeytinyağcılığı konusunda girişimlerde bulunmasını tavsiye eden Yıldız, öncelikli olarak Akhisarlının zeytine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin en kaliteli zeytinlerinin Edremit, Akhisar ve Gemlik bölgelerinde yetiştiğini anlatan Dursun Ali Yıldız, Gemlik zeytininin aslında Akhisar'a ait olduğunu ancak reklamının iyi yapılamadığını öne sürdü. Manisa İl Genel Meclisi Başkanı, tarihten günümüze zeytincilikte Akhisar'ın her zaman önde olduğunu hatırlatarak, bölgede zeytinciliğin eski değil, yeni tekniklerle sanayileşerek üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Manisa'da çok kaliteli tarım ürünleri yetiştiğini belirten Yıldız, "Üzümde zaten tartışmasız dünya lideriyiz ancak zeytinde de aynı seviyeyi yakalamalıyız. Özellikle Manisa'da üretilen zeytini, Akhisar zeytini olarak pazarlamalıyız. Kalitesi ve tadıyla bir dünya markası olmalıdır." şeklinde konuştu. İl Genel Meclisi olarak her türlü desteği verdiklerini söyleyen Yıldız, "Özellikle havza sistemiyle bölgenin zeytinine teşvik vereceğiz. Üreticimiz ve sanayicimiz de gerekli adımları atarsa, Akhisar'ı zeytinde dünya merkezi haline getiririz ve borsa kurarız. Yakın zamanda Büyükbelen'de yapacağımız zeytin pazarı bu bölgeyi canlı tutacak ancak üreticimiz ve pazarlama ayağına çok önemli görevler düşüyor." dedi.

No comments: