Wednesday, September 30, 2009

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTE TAHMİN ÇALIŞMALARI

İzmir Ticaret Borsası
30 Eylül 2009,Çarş.


İzmir Ticaret Borsası, Zeytin ve Zeytinyağı rekoltesi tahmin çalışmalarını 1993/94 sezonundan bu yana destek veren kuruluşlarla birlikte 17 yıldır aralıksız olarak sürdürmektedir. Borsamız, işbirliği yaklaşımı, doğruluk ilkesi ve tarafsızlık prensibiyle tarım sektörüne bir hizmet olarak gördüğü rekolte tahmin faaliyetini özveri ile bugüne taşımıştır.
2009/10 sezonu Zeytin ve Zeytinyağı rekoltesi tahmin çalışmalarının planlaması 07 Nisan ve 28 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Heyet ilk olarak Borsamızın yanısıra Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Marmarabirlik ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturulmuştur. Bir yıl önce çalışmalara Meslek Komitelerimizin talebi doğrultusunda sonradan katılan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağının bu yılki katılım talebine çalışma listelerinin kesinleşmesi nedeniyle olumlu cevap verilememiştir.
Çalışmada yer alan Tariş ve Marmarabirliğin talebi doğrultusunda Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve benzer şekilde Zeytin Dostu Derneği’nin 2009/10 sezonu çalışmalarına katılmasına karar verilmiştir. Ancak, heyetin çalışmaya başlamasına çok kısa bir süre kala üç kurum, Tariş, Marmarabirlik ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi çalışmada yer almayacaklarını bildirmişlerdir.
Ortaya çıkan bu durum sonucunda 2009/10 sezonu rekolte tahmin heyeti Borsamız, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Zeytin Dostu Derneği temsilcilerinden oluşmuş ve çalışmalar 31 Ağustos tarihinde başlamış 18 Eylül tarihinde tamamlanmıştır.
Rekolte tahmin çalışmasında 28 Tarım İl Müdürlüğünden veri talep edilmiş ve 25 İl Müdürlüğünden alınan cevaplardan yararlanılmış, İzmir, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Aydın ve Muğla illerinde bulunan çalışma programına dahil ilçe müdürlüklerinin birçoğu ile görüşme yapılmış ve Bölgemizde bulunan 12 Ticaret Borsasının bildirdiği ilgili üyelerinin, bölgede yer alan zeytin ve zeytinyağı işletmelerinin, köylerde birebir görüşme ile üreticilerin görüşleri alınmıştır. Bu çalışma sistemi bundan önceki yıllarda yapılan çalışmalardan farklı değildir.
Sonuç olarak yapılan çalışma bir tahmin olarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Çok yönlü bir sektörde azami bilgi kaynağına başvurularak en doğru tahmine ulaşılmaya çalışmaktadır. İzmir Ticaret Borsası olarak sektörde faaliyet gösteren tüm aktörlerinde bu doğrultuda uğraş verdiğine inanmaktayız.

No comments: