Wednesday, February 04, 2009

İspanya’nın La Alcarria Bölgesi Zeytinyağlarına AB’den Coğrafi İşaret

Evren GÜLDOĞAN

03 Şubat 2009,Salı

Avrupa Birliği İspanya’nın “Aceite de La Alcarria” isimli zeytinyağı coğrafi işaretini 2 Şubat 2009 tarih ve (AT) 98/2009 sayılı Komisyon Tüzüğü (OJ 2009/L 33/8) aracılığıyla tescil etti. Coğrafi işaret için yapılan başvuru Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 7 Mayıs 2008’de yayınlanmıştı.

La Alcarria bölgesi orta İspanya’da yer alan Castile-La Mancha otonom topluluğu sınırları dahilinde yer alıyor ve Guadalajara ile Cuenca vilayetlerinden toplam 137 beldeyi kapsıyor. “Aceite de La Alcarria” yerel Castellana (Verdaja) cinsi zeytinlerden elde ediliyor. Avrupa Birliği’nin natürel sızma zeytinyağına ilişkin standartlarını karşılayan bu zeytinyağının azami asiditesi % 0,7 ile sınırlı tutulmuş. Başvuruda organoleptik veya duyusal nitelikleri açısından incelendiğinde meyvemsi ve aromatik olduğu belirtilen yağın çim ve fındıkımsı aromaları birleştiren belirgin bir yaprak kokusu olduğu ve bazen genizde baharatlı bir tat bıraktığı da yazılı.

“Aceite de La Alcarria” İspanya’da 2006 yılında tescil edilmişti. Avrupa Birliği mevzuatına göre coğrafi işaret başvuruları önce ulusal makamlara yapılıyor. İtiraz hakkı için tanınan süre dolduktan ve gerekli inceleme yapıldıktan coğrafi işaretlere ulusal düzeyde korunma tanınıyor ve başvuru aynı sürecin Avrupa düzeyinde tekrarlanması için Avrupa Komisyonu’na iletiliyor. İlgililere itiraz için başvurunun Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasını takiben altı aylık bir süre tanınıyor.

“Aceite de La Alcarria” bir korunan menşe tayini (PDO) veya Türk hukukundaki eşdeğer karşılığı ile menşe adı başvurusu. Menşe adları coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge, çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanan, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleriyle, bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş veya yöre, alan, bölgeye özgü doğa ve insan faktöründen kaynaklanan, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde üretilen ürünleri tanımlıyor. Bu ürünler çağrıştırdığı özelliği ile ait oldukları coğrafi bölge dışında üretilemiyor. Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerden en az biri belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde gerçekleşen ürünler ise Avrupa Birliği’nde korunan coğrafi işaret (PGI), Türkiye’de mahreç işareti alabiliyor.

No comments: