Thursday, February 26, 2009

'ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI MİLLÎ ÜRÜN KABUL EDİLMELİ'

CHA
26 Şubat 2009,Perşembe


MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, zeytin ve zeytinyağının millî ürün olarak kabul edilmesi gerektiğni bildirdi.
Uzun yıllardır zeytin ve zeytinyağı sektörünün aktörleri arasında yaşanan gerginliği ortadan kaldırmayı hedefleyen "Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Güçbirliği ve Ortak Akıl Toplantısı", Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)konferans salonunda yapıldı. Prim ödemelerinin arttırılması ve iç pazardaki tüketimin çoğaltılması için yapılması gerekenler, ihracattaki sıkıntıların çözüm yolları ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) konularının ele alındığı toplantıda, zeytin ve zeytinyağının millî ürün olarak kabul edilmesi istendi.

Açılış konuşmasını yapan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, sektörde iki yıldır kan kaybının devam ettiğini, bütün kesimlerin çözüm arayışında olduğunu söyledi. Ölken, bu sebeple sivil inisiyatifin katılımıyla toplantı düzenleme kararı aldıklarını belirterek, "Daha önce devlet ve hükümet yetkilileriyle bazı toplantılar yapıldı ve çözüm yolları arandı. İlk defa bir sivil inisiyatifin öncülüğünde toplantı yapılıyor. Bizim sektör daha önce de krize girip dip yapmıştı, o sebeple şimdikinin etkisi sınırlı oldu." dedi.

Moderatör Hasan Köşklü ise, krizin zeytin ve zeytinyağı sektöründeki zincirin bütün halkalarını tahrip eder şekilde devam ettiğini vurguladı. Köşklü, sektörün problemlerine ilişkin TBMM Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, bu kapsamda yapılan çalışmaların da çözüm getirmediğini söyledi. Komisyonun zeytin ve zeytinyağı sektörüne ilişkin ikinci raporunun Meclis'ten yeni geçtiğini belirten Köşklü, burada yer alan çözüm önerilerinin arkasında durulmasını istedi.

Toplantıda konuşan MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, zeytin ve zeytinyağının millî ürün olarak kabul edilmesini önerdi. Uzunırmak, "GSMH'nin yüzde 1'inin tarım desteklerine ayrılması, mevcut hükümet döneminde kararlaştırıldı ancak sağlanamadı. Bu yıl 11 milyar lira olması gereken destekler, 5 milyar liranın altına düştü. En son gece operasyonuyla getirilen bir önergeyle de yüzde 10 daha kesilerek 4,9 milyar lira oldu. Tarım desteklerinin yönlendirme fonu olarak kullandırılmasını savunuyoruz." dedi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise kriz ortamında hamasetin karın doyurmadığını vurgulayarak, 500 bin çiftçi ailesinin mutlu olması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Güreli, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu'nu daha faal hale getirmek için finansman bulacaklarını da söyledi.

No comments: