Anadolu Ajansı
04 Şubat 2009,Çarş.
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağında dünya fiyatlarının son 10 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu, buna rağmen kur avantajı nedeniyle ihracatta iyi bir yıl geçirmeyi beklediklerini söyledi.
Çetin, Türkiye'de bu yıl 165 bin ton zeytinyağı rekoltesi tahmin edildiğini ancak bunun 150 bin ton seviyesinde kalmasının beklendiğini ifade etti.
Bu yıl dünya çapında üretim artışı veya talep gerilemesi olmamasına rağmen fiyatların gerilediğini belirten Çetin, dünya fiyatlarını belirleyen ülke olan İspanya'da zeytinyağı şirketlerinin birleşerek oluşturduğu kartellerin fiyatları baskı altında tuttuğunu ifade etti.
Çetin, bunun Türkiye'deki üreticiyi de etkilediğini, ihraç fiyatlarının son 10 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini dile getirdi.
İspanya'da üreticinin fiyat düşüşlerine ve sanayideki kartelleşmeye karşı tepki göstermek üzere büyük protesto eylemleri yaptığını bildiren Çetin, "İspanya'daki kooperatiflere destek amacıyla bu ülkeye giderek bazı temaslarda bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde Akdeniz çanağındaki tüm zeytinyağı üreticileri için ortak bir tehdit olan kartele karşı ortak hareket etme kararı aldık. Buna göre ülkelerdeki rekolte ve üretim bilgileri, piyasanın durumu, fiyat yapıları hakkında kooperatifler arası sürekli bilgi paylaşımında bulunma kararı aldık. İspanya'da verilen mücadelede kooperatifler başarılı olamazsa bu zincirleme bir etkiyle Türkiye'deki üreticileri de etkileyecek. Bu nedenle uluslararası bir mücadele yönetimi belirlendi" diye konuştu.
AÇIKLANAN FİYAT
Çetin, 2008-2009 sezonunun durgun başladığını, piyasanın uzun süredir talepsiz konumda beklediğini, bir süre önce açıkladıkları fiyatların talepsizliğin doğurduğu sıkıntıyı giderdiğini belirterek, üreticinin günlük kaynak sıkıntısını giderdiklerini dile getirdi.
Piyasanın geleceği konusunda tahminde çok zorlandıklarını, önceki yıllarda böyle bir dönem hatırlamadığını söyleyen Çetin, şunları söyledi: "Üreticinin hiç olmazsa zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak bir fiyat belirledik. TARİŞ bu konuda her zamankinden daha çok istikrarlı bir duruş sergiledi. Fiyatlar uygun bir seviyede değil ama TARİŞ olmasaydı bunun çok daha altında oluşur ve üretici perişan olurdu. Açıkladığımız fiyatlarla üretici fiyatlarının daha fazla gerilemesinin önüne geçtik. Üreticinin önemli bölümü de TARİŞ'in mücadelesinin farkında.
TARİŞ olmasaydı fiyatın nerelerde olacağını bilen üreticinin desteğini gördük. Tabi fındık üreticisine sağlanan imkanlar zeytinyağına da sağlansa tablo çok daha farklı olurdu. Üretici böyle bir beklenti içindeyken daha beteriyle karşı karşıya kaldı ve 21 kuruş olarak açıklanan prim 18.9 kuruşa çekildi."
KRİZİN ETKİSİ
İspanya ve Yunanistan'da AB'nin sağladığı desteklere rağmen çiftçinin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle meydanlara indiğini, Türk çiftçisinin ise tüm olumsuzlara rağmen direnç gösterdiğini bildiren Çetin, çiftçinin bu duruşuna saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
Çetin, yeni dönemde döviz kurlarının da etkisiyle ihracat için uygun bir ortamın oluştuğunu, bu yıl ihracatta geçen yıla göre artış beklediklerini ifade etti.
Zeytinyağında küresel krizin büyük etkisinin görülmediğini dile getiren Çetin, talepte bir düşüş görülmemesine rağmen İspanya'daki gelişmelerin piyasayı olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Çetin, son dönemde iç piyasada ise krizden etkilenmenin söz konusu olduğunu belirterek market fiyatlarında yüzde 10 civarında gerileme yaşandığını ancak bunun ne kadar devam edeceğini bilemediklerini ifade etti.
No comments:
Post a Comment