Tuesday, February 17, 2009

Nineleri için zeytinyağı ürettiler

Milas'ın Ağaçlıhöyük Köyünde zeytincilik yapan Sitare ve Ali Osman Menteşe çifti, dedeleri Murat Salih Menteşe ile 1908 yılında Paris'te evlenen nineleri Fransız asıllı Suzanne Dugeny için, evliliklerinin 100.yıl dönümü anısına, "Suzan Nine" markalı zeytinyağı ürettiler.

Ümit KESKİN – Milas/Muğla
Haber Analiz
16 Şubat 2009


MENTEŞE ÇİFTİ, NİNELERİ İÇİN ZEYTİNYAĞI ÜRETTİ

Sitare Menteşe, Suzanne Dugeny'nin oğlu Behlül Menteşe'nin kızı, Ali Osman Menteşe ise Suzanne Dugeny'nin diğer çocuğu Ertuğrul Menteşe'nin oğlu.

Genç bir Süvari Subayı olan Murat Salih Menteşe, Sultan Abdülhamit rejimine karşı olanların arasındaydı ve daha sonra pek çok Osmanlı aydını gibi o da 1900'lü yılların başında Paris'e kaçtı, orada İttihat ve Terakki Örgütünün kuruluş çalışmalarında yer aldı. Menteşe, orada Suzanne Dugeny isimli genç bir Fransız kızıyla tanıştı ve onunla evlendi. Halk arasında "Madam Murat" olarak ta bilinen Suzenne Dugeny, Murat Salih Menteşe ile evlendikten sonra ömrünün çoğunu Milas'ta geçirdi ve 1976 yılında 95 yaşında Milas'ta vefat etti.

Milas'a bağlı Ağaçlıhöyük köyünde dedeleri ve ninelerinden kalan zeytinliklerde zeytin üreticiliği yapan ve butik tesislerinde kendi ürünlerini soğuk sıkım yöntemiyle sıkarak, kaliteli(Oleik asit maksimum %06) zeytinyağı elde eden Sitare-Ali Osman Menteşe çifti, çiftliklerinin zeytinlerinden elde ettikleri yağları, "Menteşe Som" ve "Menteşe Olio Mylasa" markalarıyla, ulusal ve uluslararası zeytinyağı fuarlarına katılarak, Milas yöresi Memecik zeytinlerinden elde edilen yağların tanıtımını yapmaktadırlar. "Menteşe Olio Mylasa" markalı sızma zeytinyağı, 2007 yılında İtalya'da düzenlenen bir zeytinyağı fuarında, "Uluslararası Sızma Zeytinyağı Kataloğu"nda(L'extravergine-2007), "Menteşe Som" da 2008 yılındaki aynı isimli katalogda yer aldı.

Zeytincilikte bilimsel yöntemleri kullanarak, Milas zeytin üreticilerinin ufkunu açan; budama, makinalı hasat, zeytinlerin kasalar içinde sıkım yerine taşınması ve soğuk sıkım gibi pek çok konuda Milaslı zeytin üreticilerine örnek olan Ali Osman Menteşe, eşiyle birlikte, babannesi Madam Suzanne(Suzan) Menteşe'nin ismini taşıyan yağı üretmelerinin gerekçesini şöyle açıkladı:"Bizler, bugünkü varlığımızı dedemiz Murat Salih ve babannemiz Suzan Menteşe'ye borçluyuz. Ninemizin, bizlerin yetişmesinde büyük emeği vardır. Evlenmelerinin 100. yılında, torunları olarak onlardan kalan arazilerde bulunan zeytinlerden elde ettiğimiz ürünlerden ürettiğimiz gerçek sızma zeytinyağına bu yıl "Suzan Nine-Grand Maman Suzanne" adını verdik ve bu şekilde onlara olan saygımızı ve sevgimizi ifade etmek istedik. Ninemiz Suzan Menteşe, bir Fransız olarak doğdu. Yaşantısının büyük bölümünü, Milas'ta, Türk örf ve adetlerine uygun olarak geçirdi. Çevresinden hep sevgi ve saygı gördü. 'Suzan Nine-Grand Maman Suzanne' zeytinyağı ile çok sevdiğimiz ninemizin anısını yaşatmak, ona olan vefa ve minnet duygularımızı anlatmak istedik."

No comments: