Friday, February 27, 2009

ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜNDE ORTAK AKIL ARAYIŞI

27 Şubat 2009,Cuma

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun yıllardır sektörün aktörleri arasında yaşanan gerginliği ortadan kaldırmayı hedefleyen, “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Güçbirliği ve Ortak Akıl Toplantısı” Zeytindostu Derneği’nin Sekreteryası’nda, Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Prim ödemelerinin arttırılması, iç pazardaki tüketimin arttırılması için yapılması gerekenler, ihracatta yaşanan sıkıntıların çözüm yolları ve Dahilde İşleme Rejimi(DİR) konularının ele alındığı toplantıda, zeytin-zeytinyağının milli ürün olarak kabul edilmesi istendi.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, zeytin-zeytinyağının milli ürün olarark kabul edilmesini önerdiğini söyledi.

Tarımsal sorunlar nedeniyle çiftçiler arasında intihar olaylarının arttığını ifade eden Uzunırmak, şunları söyledi: “GSMH’nın yüzde 1’nin tarım desteklerine ayrılması mevcut Hükümet döneminde kararlaştırıldı. Ancak henüz bu sağlanamadı. Bu yıl 11 milyar TL olması gereken tarım destekleri 5 milyar TL’nin altına düştü. Biz bunu bütçe gelirken de reel olmadığını belirtmiştik. En son gece operasyonu ile getirilen önerge ile destekler yüzde 10 daha kesilerek, 4,9 milyar TL’ye düşürüldü. Tarım desteklerinin yönlendirme fonu olarak kullandırılmasını savunuyoruz. Kaynakları yerinde etkin ve verimli kullandırmamamız lazım.”

TANITIM GRUBU ETKİN HALE GELECEK

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, kriz ortamında hamasetin karın doyurmadığını belirterek, 500 bin çiftçi ailesinin mutlu olması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti. Güreli, zeytin ve zeytinyağı tanıtım grubunu daha etkin hale getirmek için gerekli finansmanı bulacaklarını söyledi.

SİVİL ÇÖZÜM ARAYIŞI
Toplantının açılış konuşmasını yapan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, sektörde iki yıldır kan kaybının devam ettiğini, sektördeki tüm kesimlerin çözüm arayışında olduğunu söyledi. Ölken, bu nedenle sivil insiyatifin katılımı ile toplantı düzenleme kararı aldıklarını belirterek, “ Daha önce devlet ve Hükümet yetkilileri ile bazı toplantılar düzenlenerek sorunlara yönelik çözüm önerileri arandı. İlk kez bir sivil insiyatifin öncülüğünde bir toplantı ile sıkıntıların giderilmesine yönelik çözüm aranıyor. Sektörde daha öncede kriz vardı. Bizim sektör dip yapmıştı o nedenle şimdiki krizin etkisi sınırlı oldu” dedi.

2. RAPOR MECLİSTEN GEÇTİ

Toplantının moderatörlüğünü yapan Hasan Köşklü, krizin zeytin ve zeytinyağı sektöründeki zincirin tüm halkalarını tahrip eder şekilde devam ettiğini vurguladı. Köşklü, sektörün sorunlarına ilişkin TBMM Araştırma Komisyonu’nun kurulduğunu hatırlatarak, bu kapsamda yapılan çalışmalarında sıkınıtılara çözüm getirmediğini söyledi.

TBMM Araştırma Komisyonu’nun zeytin zeytinyağı sektörüne ilişkin hazırladığı ikinci raporun meclisten yeni geçtiğini belirten Köşklü, raporda yeralan çözüm önerilerinin arkasında durulmasını istedi.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği eski Denetim Kurulu Üyesi Hasan Köşklü’nin fikir babası olduğu “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Güçbirliği ve Ortak Akıl Toplantısı”na Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası, Akhisar Ticaret Borsası, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Zeytindostu Derneği temsilcileri katıldı.

5 comments:

Anonymous said...

Malaysia & Singapore & brunei greatest internet
blogshop for wholesale & quantity korean add-ons,
accessories, earstuds, choker, rings, hair, bracelet & bracelet accessories.
Offer 35 % wholesale rebate. Ship Worldwide
My website ... how to get ripped

Anonymous said...

I wanted to thank you for this wonderful read!! I certainly
enjoyed every bit of it. I have got you book marked to check out new stuff you post…

Feel free to surf to my web blog ... machiatto

Anonymous said...

Gοod day! Do yοu uѕe Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absοlutely еnjoyіng youг blog and lοok forwarԁ tο neω updаtеs.


Check out my blog post; howtolosebellyfatfast.webs.com

Anonymous said...

Hiya veгy сool web site!! Guy .. Excellеnt
.. Αmаzіng .. I'll bookmark your website and take the feeds additionally? I am satisfied to seek out a lot of helpful info here in the put up, we need develop more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

Feel free to visit my webpage; blogspot.com

Anonymous said...

Woah! I'm really enjoying the template/theme of this blog. It's simрlе, yet effectіve.
A lot of times it's very hard to get that "perfect balance" between usability and visual appearance. I must say that you've done
a еxcеllent job with this. Additionally, the blog loads super
fast for me on Opera. Exceptionаl Blog!

Нere іѕ my blog; 24 hr Emergency Plumber Solihull