Friday, February 13, 2009

KIRKAĞAÇ: Zeytin için statü değişikliği talebi yapıldı

AA
13 Şubat 2009,Cuma


Manisa'nın Kırkağaç ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz,yabani orman bitkisi kabul edilen zeytinin, önemli bir geçim kaynağıolduğunu belirterek, bu ürünün ''yağlı tohum ve endüstri bitkileri statüsüne alınması'' için yasa değişikliği yapılmasını talep ettiklerini bildirdi. Boğaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin yağlı tohum veendüstri bitkisi olarak kabul edilmesine ilişkin hazırladıkları dosyayı AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen'e teslim ettiklerini kaydetti.

Zeytinin hiç masraf edilmeden gelir sağlanan bir dağ bitkisi olarak görüldüğünü anlatan Boğaz,''Halbuki İlçe Tarım Müdürlüğümüz zeytinin, sulama ve toplama masrafı hariç dekar başına 457 TL masrafı olduğunu hesapladı. Zeytin günümüzde başlıca geçim sağlanan bir ürün haline geldi. Zeytinin şimdiki statüsünden çıkartılıp, yağlı tohum ve endüstri bitkileri statüsüne alınması gerekiyor,''dedi.

Boğaz, önerilerinin kabul edilerek gerekli yasal değişikliğin yapılması halinde zeytine verilen mazot ve gübre desteğinin artacağını ifade ederek şunları kaydetti:''Zeytine, şu anki statüsünde dekar başına mazotta 2, gübrede ise 3 TL destekleme ücreti veriliyor. Zeytin, yağlı tohum ve endüstri bitkileri statüsüne alınırsa, bu kez dekar başına mazotta 6, gübrede de 6 TL destekleme ücreti verilecek. Böylece zeytin üreticilerinin de yüzü gülecek.İlçemizde az sayılmayacak derecede zeytin üretimi yapılıyor. Kırkağaç'ta 45 bin dekar alanda zeytin üretiliyor. Bu yalnızca bizim ilçemizi değil, zeytin üretimi yapılan bütün bölgeleri ilgilendiriyor.Bunun için zeytin yasasında düzenleme yapılmasını istiyoruz.''

No comments: