Wednesday, February 25, 2009

Zeytinyağı sektöründe “Ortak Akıl” sıkıntısı

SEDA GÖK
Ticaret Gazetesi
25 Şubat 2009,Çarşamba


Zeytin zeytinyağı sektörü, 26 Şubat’da gerçekleştirilecek Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya gelecek.

Zeytindostu Derneği’nin sekretaryasını yürüttüğü ve Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek Ortak Akıl Toplantısı’nda; zeytinyağına uygulanan primin arttırılması, zeytinyağının iç pazardaki tüketiminin arttırılması, ihracat sorunları ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) konuları ele alınacak.

Sektörün ortak akılda buluşması amacıyla düzenlenecek toplantıda uzun zamandır ihracatçılar ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) arasında yaşanan iletişim sıkıntısına da çözüm olması hedeflenirken, UZZK toplantıya katılmayacağını açıkladı.

İnternet ortamındaki zeytinyağı tartışma grubunda ortaya çıkan toplantı fikrinin hayata geçmesine öncülük eden Hasan Köşklü, “Sektörün bazı konularda anlaştığı ve kolayca yola gidebilecekleri halde çözüm bulunamaması nedeniyle yuvarlak masa toplantısı gündeme geldi.

Anlaşılan konu başlıklarında güç birliği oluşturulması gerekiyor. Bir de bizde eksik olan tartışma kültürünü geliştirmeyi ilke edindik. Bu toplantı İzmir’de çeşitli kurumların görüşlerine yer verildi. Sorunları karşılıklı dinlemek ve eşgüdüm yapıp müşterek yol almayı ilke edindik” dedi.

Toplantıdaki konuların başında üreticiye verilen primin arttırılması olacağını belirten Köşklü, ayrıca prim sisteminin zeytin üretiminde de uygulanmasının ele alınacağını kaydetti.

Köşklü, “İhracatçı birliği ayrı, Tariş ayrı, Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ayrı rapor hazırlayıp ilgililere gidiyor. Hiç kimse birlikte deklarasyon yayınlamıyor. Bunu yapmak istiyoruz. Ortak diğer konular ise iç tüketimin arttırılması ve lisanslı depoculuk” dedi.

Toplantı ile ilgili olarak UZZK ve Tariş Zeytin gibi üs kuruluşlara da resmi davet gittiğini belirten Köşklü, “Bu toplantının amacı sektördeki çözümsüzlükleri gidermek. Toplantı herkese açık” dedi.

SÜREKLİ DÜZENLENECEK

Toplantının organizasyon ve sekretaryasını yürüten Zeytin Dostu Derneği Başkanı Metin Ölken ise iki haftadır üzerinde çalıştıkları Ortak Akıl Toplantısı’nda prim, iç tüketimin arttırılması, ihracatçıların sorunlarının ele alınacağını kaydetti.

Toplantı için 200 kişiye davette bulunulduğunu ifade eden Ölken, gündem maddesinde talebe bağlı olarak yeni maddelerinde eklenebileceğini kaydetti.

Ölken, “Bu toplantıları periyodik olarak düzenleyeceğiz. Üretici ve ihracatçılarımız da sonrasında kendi aralarında daha sık toplanarak raporlama yapacak” dedi.

UZZK: KATILMAYACAĞIZ

Ortak Akıl Toplantısı için sektörün üs kuruluşu olan UZZK’ya davet gitti.

Ancak UZZK Başkanı Mustafa Tan, toplantıya katılmayacaklarını söyledi. Tan, toplantıya katılmama nedenleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Yuvarlak masa toplantısının yeri UZZK’dır. Sektör temsilcileri bunu ilettiklerinde, biz bu toplantıları çeşitli vesilelerle zaten yapıyoruz.

Konsey dışında başka bir toplantıya gereklilik yoktur. Konsey sorunların ve çözüm önerilerinin farkındadır.

Sorunların çözümünü ifade etmek isteyenler öncelikle konseyde gelip masaya oturmalı.

Konseye üye olmayıp onlarla aynı masaya oturmamak ve sonrasında davette bulunmak mantıklı değil. Her kuruluş kendi başına Ortak Akıl Toplantısı yapmaya kalkarsa konseyin gerekliliği ortadan kalkar.

Amaç çok başlılığı ortadan kaldırmaktır. Toplantının biçim yanlışlığı var. İhracatçı birlikleri daha bizim üyemiz değil.

Toplantıda sektörün belası olan Dahilde İşleme Rejimi gündeme getirilecek. Bu sektörün moralini bozan bir söylemdir. Bunun konuşulmasını bile doğru bulmuyoruz.”

No comments: