Tuesday, February 24, 2009

Zeytinde ağaç başına verim yeni fidanlarla 3 kat artacak

Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan: '15 kilo olan ağaç başına verim, yeni fidanlarla 40-50 kilolara ulaşacaktır'.

ADANA (İHA) -
22 Şubat 2009

Son 5 yılda 40 milyon zeytin fidanının dikildiği Türkiye'de, 15 kilo olan ağaç başına verimin yeni dikilen fidanlarla 40-50 kiloya ulaşması bekleniyor. Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, zeytinciliğin her geçen gün geliştiği ülkemizde son 5 yılda yaklaşık 40 milyon yeni fidan dikildiğini, bu fidanlarla toplam zeytin ağacı sayısının 150 milyona dayandığını belirtti. Çiftçinin zeytinciliğe yönelmesinde dekar başına 250 TL desteğin de etkili olduğunu ifade eden Tan, devlet desteğinin devam etmesi durumunda her yıl 10 milyona yakın zeytin fidanının dikilebileceğini, bunun da 2014'te 180 milyon ağaç sayısına ulaşılması anlamına geldiğini kaydetti. Bu sayıya ulaşıldığında Türkiye'nin ağaç sayısı bakımından İspanya'nın ardından dünya ikincisi olacağını vurgulayan Tan, "Ağaç sayımızı 200 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni fidanların devreye girmesiyle üretimde de misli misli artış olacaktır. 115 bin ton olan zeytinyağı üretimimiz kat kat artacaktır. Bugün Türkiye'de ağaç başına verim ortalama 15 kilo civarındadır. Avrupa'da ise 30 kilo civarındadır. Ama yeni üretilen fidanlarla ağaç başına verim ortalama 40-50'lere ulaşacaktır" dedi. Zeytincilik anlamında ülke için çizilen hedeflerin son derece önemli olduğunun altını çizen Tan, "Ancak sektörün geçmişten gelen ve devam eden sorunları vardır. Örneğin fidan üretimi teşvik edildi, yeni fidanlara destek verildi, o oranda da fidan üreticisi sayısında artış oldu. Ama şimdi destek miktarları düşürüldü, fidancılar iflas noktasına geldi. Bu konuda yeni önlemler alınmalı" diye konuştu.
Avrupa Birliği'ne (AB) girmeyi planlayan Türkiye'nin birliğe dahil olmadan ağaç sayısını artırabildiği kadar artırması gerektiğini ifade eden Tan, şunları söyledi: "Türkiye olarak AB'ye uyum sürecini yaşıyoruz. Muhtemel olarak 2014-2015'te AB'ye giriş hedefleniyor. Bu dönem zarfında AB'de artık zeytin dikim alanlarının kısıtlandığını görüyoruz. Yani daha fazla yeni dikimlere yardım yapılmıyor. Mevcut alanları destekliyorlar, ama ülkemiz henüz AB'ye girmediği için bu bölümü fırsat bilip AB sürecinde mümkün olduğu kadar fazla zeytin ağacı dikilmesini konsey olarak çok önemsiyoruz. Çünkü ne kadar fazla sayıda ağaç varlığıyla AB'ye girersek, o kadar ağaç miktarı kayıtlara girmiş olacak. Bu dikimleri o nedenle çok önemsiyoruz. İlk hedefimiz İspanya'nın ardından ikincilik, sonraki 10 yıl içinde de İspanya'yı geçmektir."

No comments: