Monday, February 02, 2009

TARİŞ, ÖNCEKİ GÜN FİYAT POLİTİKASINI DUYURDU

SİNAN DOĞAN
Yeni Asır
01 Şubat 2009,Pazar


'Çiftçi, sahipsiz olmadığını gördü'

Zeytin Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağı avans alım ücretinin, ihracatçı firmaları memnun ettiğini ve piyasanın düşmesini engellediğini savundu

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin açıkladığı zeytinyağı avans alım fiyatını, özellikle Güney Ege yöresindeki kooperatifler düşük bulurken, ihracatçı firmalar Tariş'in fiyat politikasına tam destek verdi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise açıkladıkları fiyatla piyasadaki manipülasyonu önlediklerini açıklayarak, "Alıcısız olan ve fiyatların düştüğü bir piyasada, fiyatların daha da aşağı innmesine engel olduk" dedi.

HAM YAĞ
Birliğe bağlı kooperatiflere yeni sezon ürününün avans alım fiyatlarını gönderen Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 5 asit ham zeytinyağının litre fiyatını 3.70 lira olarak belirledi. Asit değeri 0.5 olan Güney Ege naturel yağına 4.75 lira, Körfez yöresi naturel yağına ise 5.48 lira fiyat verildi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, özellikle İspanya'da görülen radikal fiyat düşüşleri, sanayicinin talepsiz olması ve Dahilde İşleme Rejimi talebinin sürmesi nedeniyle fiyatların son derece düşük seviyeye geldiğini açıkladı. Bu durumda devletten hiçbir destek almadan ve kredi kullanmadan alımları sürdürdüklerini belirten Çetin, "Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 2008-2009 kampanyasını son derece tedbirli, akılcı ve stratejik olarak sürdürüyor. Olumsuzlukları aşabilmek için daima alıcı konumunda kalan Tariş, ortağının ve zeytin çiftçisinin sahipsiz olmadığı ortaya koymuştur" diye konuştu.
Açıklanan fiyatlar özellikle Güney Ege'deki kooperatifleri memnun etmedi. Yeni sezon fiyatlarının geçen yılın Tariş alım fiyatının ve şu an oluşan piyasanın altında kaldığını iddia eden bazı kooperatifler, tepki gösterdi.
Tariş Sultanhisar Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sacar, yörede rekoltenin iyi olduğunu ancak bugüne kadar fiyat açıklanmadığı için alım yapamadıklarını söyledi. Fiyatları geçen sezona göre düşük bulduğunu dile getiren Sacar, yağın Tariş yerine tüccara yöneleceğini vurguladı.
Tariş Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kır ise geçen sezona göre alım fiyatının 20 kuruş aşağıda olduğunu söyledi.

ÇOK MORMAL
Kristal Yağları'nın üreticisi Ticaret ve Sanayi Kontuvarı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Baran ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli de fiyatların normal olduğunu söyledi.

31-Ocak-2009 Cumartesi

Tariş zeytinyağında fiyatları açıkladı
SİNAN DOĞAN
Yeni Asır


Ege'de sezonun başlamasından 3 ay sonra zeytinyağında fiyat belirsizliği sona erdi. Hem birliğe bağlı kooperatiflerin ve üreticilerin hem de ihracatçıların merakla beklediği zeytinyağı alım fiyatları açıklandı. Birliğe bağlı 33 kooperatife yeni sezon ürününün avans alım fiyatlarını gönderen Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 5 asit ham zeytinyağının litre fiyatını 3.70 lira olarak belirledi.
Asit değeri 0.5 olan Güney Ege naturel yağına 4.75 lira, yine ayni asit oranındaki Körfez yöresi naturel yağına ise 5.48 lira fiyat verildi. 2008-2009 sezonunda yaklaşık 160 bin ton rekolte beklendiği açıklanmıştı.
Açıklanan fiyatlar özellikle Güney Ege'deki kooperatifleri memnun etmedi. Yeni sezon fiyatlarının geçen yılın Tariş alım fiyatının ve şu an oluşan piyasanın altında kaldığını iddia eden bazı kooperatifler, bu fiyatlarla planladıkları miktarda ürün alamayacaklarını ifade ettiler.
Tariş Sultanhisar Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sacar, yörede rekoltenin iyi olduğunu ancak bugüne kadar fiyat açıklanmadığı için alım yapamadıklarını söyledi. Fiyatları geçen sezona göre düşük bulduğunu dile getiren Sacar, yağın Tariş yerine tüccara yöneleceğini vurguladı.
Kristal Yağları'nın üreticisi Ticaret ve Sanayi Kontuvarı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Baran ise Tariş'in açıkladığı fiyatların normal olduğunu belirtti.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli de Tariş fiyatlarının piyasa şartlarında olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin zeytinyağı üretimi
SEZON ÜRETİM (bin ton)
2001/2002 65
2002/2003 140
2003/2004 79
2004/2005 145
2005/2006 115
2006/2007 166
2007/2008 72
2008/2009 159*
*tahmini

No comments: