A. GÜLER
Mut'tan Haber
Mut’a bağlı Haydar Köyü’nde bulunan 700-750 yıllık ayvalık cinsi zeytin ağacının, Mut zeytinciliğinin tarihsel geçmişine kanıt olabileceği ileri sürülüyor.
Mut Kaymakamı Yenidoğan: “Zeytinin başkenti ne gemlik ne ayvalık, bize göre Mut ilçesidir.”
Mut Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ata: “Ege'deki birçok tüccar, yıllardır Mut'tan aldıkları zeytinleri, yörelerinde işleyip kendi markalarıyla piyasaya sürüyor.”
AYVALIK ZEYTİNİNDE MUT İZİ
Mut’a bağlı Haydar Köyü’nde bulunan ve 700-750 yaşında olduğu tahmin edilen ayvalık cinsi zeytin ağacıyla birlikte, Mut’un ünlü Ayvalık zeytininin anavatanı olabileceği öne sürüldü.
Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan, yaptığı açıklamada, Mut'un, Türkiye zeytin sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, yaklaşık 260 bin dekarlık ekili araziden 80 bin dekarı aşkın bölümünde zeytin yetiştirildiğini kaydetti. Yörede yıllık 60 bin ton ürün elde edildiğini, 2 bin 500 ton da zeytinyağı üretildiğini ifade eden Kaymakam Yenidoğan, zeytinin de zeytinyağının da en kalitelisinin Mut'ta olduğunu savundu. Yenidoğan: “Zeytinin başkenti ne Gemlik, ne Ayvalık’tır. Bize göre Mut ilçesidir” dedi. Haydar Köyü’nde, anıt ağaç olarak günümüze kadar gelen, 700-750 yıllık geçmişe sahip ayvalık cinsi zeytin ağacının zeytinin Mut'taki tarihsel geçmişine kanıt olabileceğini ifade eden Yenidoğan, ayvalık cinsi zeytin veren ağacın tescili için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kaymakam Yenidoğan şöyle konuştu: “Aslında bu noktadan bakarsanız zeytin yağının veya Ayvalık türü zeytinin ilk fidanlarının Mut'tan gitmiş olduğunu düşünebiliriz. Çünkü, bildiğim kadarıyla Türkiye'de bu şekilde tescillenmiş bir ağaç yok. Halk arasında ise bu ağacın bin yıllık olduğu da söyleniyor. Ancak, İlçe Tarım Müdürlüğü ile yaptığımız değerlendirmede yaklaşık 700 yıllık olduğu sonucuna ulaştık.”
“MUT, ZEYTİNDE İSİMSİZ KAHRAMAN”
Mut’taki zeytincilikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Ata ise Ege'deki birçok tüccarın yıllardır Mut'tan satın aldıkları zeytinleri yörelerinde işleyip kendi markalarıyla piyasaya sürdürdüklerini savundu.
Zeytin denilince akla Ayvalık ve Gemlik'in geldiğini, Mut'un ise isimsiz kahraman olduğunu ifade eden Ata: “Bu nedenle, Zeytin Dostu Derneği ile ortak bir çalışma başlattık. En iyi kalitede zeytin bu yörede üretilmesine ve Ayvalık zeytininin anavatanı da Mut olmasına rağmen marka olmakta geç bile kaldık. Gerek hasat şenlikleri, gerekse Türkiye genelinde yapacağımız çalışmalarla zeytinde Mut markasını yaratacağız” dedi.
Ata, yatırımcılara yöreye sanayi tesisi kurma çağrısında da bulunarak, şunları kaydetti: “Yörede 7 tane zeytinyağı fabrikası birkaç tane de salamura fabrikası var. Ancak, burada yetişen ürün fazla olduğundan Ayvalık'ın yanı sıra Ege'nin birçok kentine işlenecek zeytin buradan gidiyor. Bu nedenle, bu yöreye yatırım yapanlar bol, ucuz ve kaliteli ham maddeye yakın olacaklarından kazançlı çıkarlar.”
MUT’TA ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ BAŞLADI
10 Bin Ton Rekolte Bekleniyor
Mut’ta geçtiğimiz günlerde zeytin hasadının başlamasının ardından, zeytinyağı üretimine de başlandı. İlçede şu anda 8 özel 3 kooperatif olmak üzere 11 adet zeytinyağı işletmesinde zeytin sıkım işlemine başlanırken, bu yıl yaklaşık 10 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor.
Son yıllarda ilçede zeytin ve zeytinyağı konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Başta İlçe Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile diğer kurumların destekleriyle düzenlenen kampanyalarla, zeytin ağacı sayısında önemli bir artış sağlandı. Tarıma dayalı bir ekonomisi olan Mut, özellikle kayısı ve erikten geçimini sağlamaktaydı. Son yıllarda yapılan bu atılımlarla zeytincilik ilk sıraya yerleşti.
Konuyla ilgili bilgiler veren İlçe Tarım Müdürü O. Levent Abaş, ilçede yaklaşık olarak 8,5 milyon zeytin ağacı bulunduğunu belirtirken, bunların 2,5 milyonunun meyve verdiğini kalan 6 milyonunun ise henüz meyve verme aşamasında olmadığını söyledi. Bu yıl ilçede tahmini zeytin üretiminin 90 bin ton beklendiğini kaydeden Abaş, bu miktarın 40 bin tonunun yemekliğe, geriye kalan 50 bin tonunun ise yağlığa ayrılacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Bölgede yetişen zeytinlerden ortalama 4,5 kg meyveden 1 kg zeytinyağı elde edildiğini belirten Abaş: “2009 yılı için beklenen yağ rekoltemiz yaklaşık 9 bin 880 ton olarak tahmin edilmektedir” dedi.
Yörede doğal olarak yetişen ve aşılanarak verimli hale getirilen zeytinliklerin yanı sıra özellikle son beş yıldır zeytincilik konusunda yoğun çalışmalar yapıldığını kaydeden Abaş: “Kaymakamlığımız ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzce, gerek İl Özel İdaresi finansmanıyla, gerekse zeytin fidanı üretim projemiz kapsamında sertifikalı fidan temin edilerek; 2006 yılı başında 3 milyon 424 bin adet olan ağaç varlığımız, 2009 yılı sonu itibari ile 8 milyon 288 bin 396 adede çıkmıştır” şeklinde konuştu.
İlçede yoğun olarak ayvalık, çöp aşı ve gemlik gibi yağlık çeşitlerin yetiştirildiğini dile getiren Abaş, sofralık olarak ise manzalina, memecik, domat, sarı ulak ve topal aşı yetiştiriciliği yapıldığını söyledi. İlçede 11 adet zeytinyağı, 9 adet de salamura ve paketleme ünitelerinin olduğunu belirten Abaş, ilçenin zeytin sanayinde geliştiğini ve gelişmekte olduğunu kaydetti. Abaş: “Özellikle salamura zeytin ve zeytinyağı sanayimiz en son teknolojiyi kullanmakta olup, gıda güvenirliliği açısından da hepsi belgeli ve sertifikalıdır” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren İlçe Kaymakamı Osman Yenidoğan ise, ilçenin zeytincilik konusunda çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini kaydederek: “Sağlık Zeytinden, Zeytin Mut’tan sloganıyla ilçemiz zeytincilik konusunda çok büyük atılımlar yapmış ve Türkiye zeytinciliğin başkenti olma yolunda emin ve hızlı adımlar atmaktadır” dedi.
2005-2006 üretim sezonunda 1 milyon zeytin fidanı dikim kampanyası düzenlendiğini belirten Yenidoğan, bu kampanya sonunda o yıl 1 milyon 386 bin zeytin fidanı dikildiğini; 2006-2007 yılında ise 2 milyon zeytin fidanı dikim kampanyası düzenlendiğini ve dikim sezonunda toplam 2 milyon 111 bin adet zeytin fidanının toprakla buluştuğunu kaydetti.
9 köyün üreticilerinin birlikte hareket etmelerini sağlayan Kurtsuyu ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 60 ton/gün kapasiteli Modüler Sistem Zeytinyağı Fabrikası kurularak, 2006-2007 üretim sezonunda faaliyete geçtiği bilgisini veren Yenidoğan, bunun da Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca projelendirilerek finansa edildiğini ve faaliyetine devam ettiğini kaydetti. Diştaş ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ise bu yörede bulunan üreticilerin doğal olarak yetiştirdikleri zeytinlerini, dünyada son derece önemli olan ve popülaritesi artan organik tarım konusunda sertifika veren ETKO firması ile 2004-2005 yılında Organik Tarım Sözleşmesi imzalandığını belirten Yenidoğan, kooperatife bu yıl itibarı ile Organik Tarım Ürünü Sertifikası alındığını kaydetti. Bu kooperatifin, organik ürünlerin işlenerek pazara sunulması ile ilgili olarak Tarım Bakanlığına 1200 ton/yıl kapasiteli bir proje hazırlanıp teklif edildiğini ve onaylandığını belirten Yenidoğan, tesis inşaatı ve makinelerinin bittiğini, 2007-2008 üretim sezonunda faaliyete geçtiğini söyledi.
Mut ekonomisinin büyük bir kısmının tarıma dayalı olduğunu söyleyen Yenidoğan, ilçede üretilen ürünlerin pazar payını artırma, gen kaynağını koruma ve rekabet koşullarını oluşturma adına markalaşma çalışmalarına hız verildiğini belirterek, Mut zeytini coğrafi işareti alma girişimlerinin devam ettiğini kaydetti.
İlçenin güvenli gıda konusunda da öncü olmaya aday olduğunu sözlerine ekleyen Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan, “Zeytinyağı işletmeleri, zeytinyağının ambalaj ve saklanmasında teneke ambalajlarda halka arzı konusunda tavsiye kararı yayınlamışlardır” dedi.
No comments:
Post a Comment