Zaman
02 Kasım 2009,Pzt
Manisa'nın Akhisar ilçesi, 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği'nin ev sahipliğini yaptı. Şenlik kapsamında düzenlenen panelde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, son dönemde dikilen 60 milyon zeytin ağacının meyve vermeye başlamasıyla Türkiye'nin üç yıl sonra zeytin üretiminde dünya ikincisi olacağını, 2014-2015 yıllarında da liderliğin yolunun açılacağını söyledi.
Halen İspanya 1,2 milyon ton üretimle dünya lideri, İtalya 370 bin tonla ikinci sırada. Dört yılda 600 bin ton üretime ulaşarak dünya ikinciliğini hedeflediklerini duyuran Güreli, o güne gelindiği zaman sektördeki sorunların biteceğini ifade ederek, "O zaman biz fiyat belirleyici olacağız. Avrupa'nın kotaları aşılmış olacak. Türk zeytinyağı rahatlıkla Avrupa'nın şehirlerindeki marketlerde yer alacak. Hatta dünya devi Wal-Mart ile kontrat yapacak üreticiler çıkacak." dedi.
Zeytin üreticisini küresel krizin değil, küresel ısınmanın etkilediğini vurgulayan Güreli, Akhisar'da kuraklık öncesinde 300 bin ton üretim yapıldığını ancak son beş yılda bu rakamın 90 bin ton seviyesine gerilediğini ifade etti. Bu yıl 400 bin ton üretim bekleniyor. Akhisar'ın her yıl daha fazla zeytin üreteceğini söyleyen Güreli, üretimin önemini şu sözlerle vurguladı: "Biz 8 yıl önce Akhisar'a yine bir panel için gelmiştik. O günlerde Tütenli köyünde fidan dikmiştik. O köydeki insanlar artık muhtaç değil. O günden bugüne tarımın insanlara özgürlük getirdiğini gördüm. Biz her yere zeytin fidanı diktik. Geçtiğimiz kötü süreçte ümit tazeledik. Sömürüyü yenmenin tek yolu üretimdir." Tarımın tüm dünyada devlet desteği ile ayakta durduğuna işaret eden TİM Başkan Vekili, şu örneği verdi: "AB çiftçisine destek vermese biz onlardan zengin oluruz. Tunus, Ürdün, Fas kota almış. Alamayan tek ülke Türkiye. Dünyanın en büyük tüketici pazarına reeskont yapmadan bir kilo Türk malı sokamıyorsunuz. Hacmimiz büyüyünce kaale alınırız. 3 sene sonra biz istemesek bile çözüm bulunacak. Büyük ülkelerin hammadde deposuyuz. Türkiye'de AB standartlarında üretim yapan yüzlerce firma var. Hammadde elimizde olduğu gün o ülkelerin raflarına gireriz."
İhracat Genel Müdürü Ziya Altunyaldız da 2005 yılında Türkiye'nin zeytin ihracatının 300 milyon dolarken kriz ve kuraklıkla birlikte bu rakamın 100 milyon dolara kadar düştüğünü belirtti. Altunyaldız, uluslararası alanda 6. sırada bulunduğumuz zeytin ihracatında bu büyük üretim potansiyelimizle 1 milyar dolarlara çıkabilmemiz için dünyanın dört bir yanında sıkı bir tanıtım kampanyasının yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Bu yıl 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği'nin ev sahibi Akhisar oldu. Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Akhisar Aktif İşadamları Derneği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Zeytindostu Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyonda zeytin hasadından zeytinyağı tadımına, zeytin fidanı dikiminden helikopterle fidanlıkların gezilmesine kadar birbirinden renkli etkinlikler düzenlendi.
Tütüncü Akhisar zeytinin başkenti oldu
Akhisar Ticaret Odası Başkanı Emin Demirci, bir süre öncesine kadar tütünle geçimini sağlayan ilçenin tütünün bitmesiyle girdiği boşluğu zeytinle doldurduğunu söyledi. Sahip olduğu 10 milyon 275 bin adet zeytin ağacıyla dünyada zeytinin başkentinin Akhisar olduğunu aktaran Demirci, "Bu yıl 220 bin ton ürün elde edeceğiz. Bunun 100 bin tonundan yağ yapılacak." dedi. 41 ülkeye ihracat yapan Akhisar'ın önde gelen zeytin üreticilerinden Ece'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp de Akhisar'ın zeytin üreticisi bölgelerin tam ortasında olduğunu ve bunun avantajını yaşadığını ifade ederek, Akhisar'dan diğer zeytin üreticisi bölgelere her gün zeytin taşındığını aktardı. Gökalp, sofralık zeytinin yüzde 70'inin Akhisar'da üretildiğini bildirdi.
No comments:
Post a Comment