Monday, November 02, 2009

Zeytinde hedef dünya liderliği

Emrah GÜREL
Hürriyet
2 Kasım 2009,P.Tesi


Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, son dönemlerde dikilen 60 milyon zeytin ağacının meyve vermeye başlamasıyla Türkiye’nin üç yıl sonra zeytin üretiminde dünya ikincisi olacağını, 2014-2015 yıllarında da liderliğe oturacağını söyledi.

Manisa Akhisar’da düzenlenen Zeytin Hasadı Şenliğinde konuşan Güreli, “O zaman biz de fiyat belirleyici olacağız. Avrupa’nın kotaları aşılmış olacak. Türk zeytinyağı rahatlıkla Avrupa’nın marketlerinde yer alacak” dedi.
Tanıtıma yüklenelim
İhracat Genel Müdürü Ziya Altunyaldız da, “2005 yılında Türkiye’nin zeytin ihracatı 300 milyon dolarken kriz ve kuraklıkla birlikte bu rakam 100 milyon dolarlara kadar düştü. Uluslararası alanda şu anda 6’ncı sırada bulunduğumuz zeytin ihracatında 1 milyar dolarlara çıkmak için tek yapılması gerekenn dünyanın dört bir yanında sıkı bir tanıtım kampanyası başlatmak” diye konuştu.
İstihdam kapısı
41 ülkeye ihracat yapan Akhisar’ın önde gelen zeytin üreticilerinden Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp de Akhisar’da başlayan zeytin hasadıyla 22 bin kişilik istihdam sağlandığını belirterek üretimin genişlemesiyle sektörün istihdam kapısı olacağını söyledi. Akhisar Ticaret Odası Başkanı Emin Demirci de, bir süre öncesine kadar tütünle geçimini sağlayan ilçenin tütünün bitmesiyle girdiği boşluğu zeytinle doldurduğunu vurguladı.

No comments: