Monday, November 02, 2009

“TÜRKİYE ZEYTİNDE DÜNYA LİDERİ OLACAK, FİYAT BİZDEN SORULACAK”

01 Kasım 2009,Pazar

4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği, sofralık zeytin üretiminde lider konumda olan ve 10 milyon meyve veren zeytin ağacına sahip Manisa’nın Akhisar ilçesinde gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, İspanya’nın 670 bin ton üretimle dünya lideri olduğunu belirterek, “İtalya da 370 bin tonla ikinci sırada. 4 yılda 600 bin ton üretime ulaşarak dünya ikinciliği hedefliyoruz. Hatta kısa bir süre içinde dünya lideri olarak uluslararası piyasada fiyat belirleyici konuma geleceğiz” dedi.

Tarımın dünyada devlet desteği ile ayakta kaldığını söyleyen Güreli, Türk mallarının Avrupa pazarındaki durumuyla ilgili olarak, “Her ülke kota almış. Alamayan tek ülke Türkiye. Ama üretimimizi artırınca biz istemesek de çözüm bulunacak. Türkiye’de üretim artınca, Wall-Mart’la kontrat yapacak arkadaşlarımız var” diye konuştu.

Zeytin sektörünün son 5 yılda küresel ısınma nedeniyle darbe aldığını söyleyen Ali Nedim Güreli, söz konusu dönemde ihracatın 300 milyon tondan 90 milyon tona indiğini, ancak bu yıl 400 bin ton üretim beklediklerini kaydetti.

İç piyasadaki sofralık zeytin üretiminin yüzde 70’ini karşılayan ve 41 ülkeye zeytin ihraç eden Akhisar, bu yıl 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği’nin ev sahibi oldu.

Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Akhisar Aktif İşadamları Derneği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Zeytindostu Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği organizasyonda zeytin hasadından, zeytinyağı tadımına, zeytin fidanı dikiminden helikopterle fidanlıkların gezimine kadar birbirinden renkli etkinlikler düzenlendi.

4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği kapsamında düzenlenen panelde konuşan TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli, zeytin üreticisini küresel krizin değil, küresel ısınmanın etkilediğini söyledi. Akhisar’da kuraklık öncesinde 300 bin ton üretim yapıldığını kaydeden Güreli, son 5 yılda bu rakamın 90 bin ton seviyesine gerilediğini ifade etti. Güreli, bu yıl 400 bin ton üretim beklediklerini belirterek, “4 yıl içerisinde zeytinde dünya lideri İspanya’dan sonra ikinciliğe yükseleceğiz. Kısa bir zamanda dünya lideri olarak uluslararası piyasada fiyat belirleyici konuma geleceğiz” dedi.

‘Üretim artınca kale alınacağız, Wall-Mart’la kontrat yapacağız’
Tarımın tüm dünyada devlet desteği ile ayakta durduğuna değinen TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli, şu örneği verdi: “AB çiftçisine destek vermese biz onlardan zengin oluruz. Tunus, Ürdün, Fas kota almış. Bu kotayı devlet alıyor. Alamayan tek ülkedir Türkiye. Dünyadaki en büyük tüketici pazarına reeskont yapmadan bir kilo Türk malı sokamıyorsunuz. Hacmimiz büyünce kale alınır, dikkat çekeriz. 3 sene sonra biz istemesek bile çözüm bulunacak. Romanya’ya Türk malını sokmuş Türk markalarını gördük. Bizler büyük ülkelerin hammadde deposuyuz. Türkiye söz konusu üretimi yapınca, zeytinyağında Wall-Mart’la kontrat yapacak arkadaşlar var. Türkiye’de AB standartlarında üretim yapan yüzlerce firma var. Biz hammadde elimizde olduğu gün o ülkelerin raflarına gireriz.”

Sektörde yaşanan imkânsızlıklar nedeniyle kendi içlerinde münakaşa yaşadıklarını anlatan Güreli, “Ancak bir araya gelebiliriz. Artan üretim hacminden dünyadaki yerimizi almak istiyorsak, ihracatçı birlikleri olarak birlikte hareket etmeliyiz” diye konuştu.

‘Sömürüyü yenmenin tek yolu üretimdir’
Akhisar’ın da her yıl daha fazla zeytin üreteceğini söyleyen Ali Nedim Güreli, üretimin önemini şu sözlerle vurguladı: “Bu ilçe her sene daha fazla üretecek. Dünya sofrasından hakkımızı yiyeceğiz. Biz 8 yıl önce Akhisar’a yine bir panel için gelmiştik. O günlerde Tütenli köyünde fidan dikmiştik. O köydeki insanlar artık muhtaç değil. O günden bugüne tarımın insanlara özgürlük getirdiğini gördüm. Biz her yere zeytin fidanı diktik. Geçtiğimiz kötü süreçte ümit tazeledik. Sömürüyü yenmenin tek yolu üretimdir.”

‘Hata yapanlar, bu sektörde barınamayacak’
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Başkanı Mustafa Tan, Türkiye’nin zeytinde dünya ikinciliği hedefinin hayal olmadığını söyleyerek, “Bugün İspanya’nın 3 şehri dünya üretiminin yüzde 40’ıını karşılıyor. Demek ki hedeflerimizi iyi koymalıyız. Her teşvik, her yörede aynı olmamalı. Ağaç başına yardım modeli geliştirmeliyiz. Türkiye, zeytinyağı kalitesi ile adından söz ettiriyor. Türkiye’de taklit olaylarına rastlıyoruz. Tespitleri önümüzdeki günlerde yapacağız. Yolumuza taş koyan herkesle savaşacağız. Hata yapanlar, bu sektörde barınamayacaklar” dedi.

Tarımdaki düşüş sansasyonel ve geçici
Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tarım Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ise, bilinenin aksine tarımın hiç düşmediğini, ancak katma değerden alınan pay nedeniyle rakamlarda düşüş gözlendiğini söyledi. Türkiye’nin zeytin konusunda dünya ticaret hacmindeki payının 250 milyon dolarla yüzde 5 civarında olduğunu belirten Tunalıoğlu, “Genel ticaret hacminde bu oran çok düşük. Ancak tarımda yaşanan sıkıntılar sansasyonel ve geçici. Tarım hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek, özellikle de bizim gibi ülkelerde. Tarım, dünyada yükselen bir değer” şeklinde konuştu.

'Sorun dışa bağımlılık, çözüm örgütlenme’
Gelişmiş ülkelerin tarımın yükselişe geçeceğini çok önceden bildiğini ve bunun OECD raporlarında yer aldığını aktaran Renan Tunalıoğlu, “Suudi Arabistan, son 5 yılda tarımda en fazla katma değer yaratan ülke. Ardından Ürdün ve Suriye geliyor. Avrupa ülkeleri ve bizim gibi ülkeler ise geride. Çünkü bu ülkeler gerekli potansiyeli yakalamış” dedi.

Türkiye’deki en önemli şikâyetin tarım politikaları olduğuna değinen Tunalıoğlu, çözümün örgütlenme olduğunu söyledi. Türkiye’nin tarım politikalarında dışa bağımlı olduğunu dile getiren Tunalıoğlu, tarımla ilgili birçok uluslar arası kuruman etkisi altında olunduğunu kaydetti.

Ece Zeytin ve Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp ise, Akhisar’ın zeytin üreticisi bölgelerin tam ortasında olduğunu ve bunun avantajını yaşadığını belirterek, Akhisar’dan diğer zeytin üreticisi bölgelere her gün zeytin taşındığını aktardı. Türkiye’de en fazla sofralık zeytin çeşidinin Akhisar’da bulunduğunu ifade eden Gökalp, Sofralık zeytinin yüzde 70’inin Akhisar’da üretildiğini sözlerine ekledi.

İhracat Genel Müdürü Ziya Altunyaldız da, Türkiye açısından zeytin ve zeytinyağının önemine dikkat çekerek, Akhisar’ın 41 ülkeye ihracat yaptığını söyledi. Altunyaldız, sorunların çözümü için İzmir’de organik tarım ürünleri kümelenmesine karar verdiklerini ekledi.

No comments: