Monday, November 02, 2009

'Zeytinde dünya lideri olacağız'

KENAN MOLLA (AKHİSAR)
Yeni Asır
02 Kasım 2009 Pazartesi


Akhisar'da yapılan 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği'ne katılan Ali Nedim Güreli, "Uluslararası piyasada fiyat belirleyici konuma geleceğiz" dedi

Akhisar Ticaret Borsası'nın öncülüğünde düzenlenen 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği, Manisa'nın Akhisar ilçesinde gerçekleştirildi. Şenlik kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye ve dünyadaki zeytin ve zeytinyağı sektörü ele alınırken, Akhisar'ın zeytin üretimindeki yeri konuşuldu.
Panelde konuşan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Demirci "Akhisar, zeytinin başkentidir. Akhisar'da bugün 20 bin ton zeytinyağı hedefliyoruz. Bu şenliği yapmamızın nedeninden birisi Akhisar'ın artık tütün değil zeytin başkenti olma yoluna gittiğini göstermektir. Akhisar'da, 2015 yıllarında 400 bin ton zeytin elde etmeyi hedefliyouz. Bundan sonra Akhisar'ın yükselen bir zeytin merkezi olacağına inanıyorum" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, İspanya'nın 670 bin ton üretimle dünya lideri olduğunu belirterek, "İtalya da 370 bin tonla ikinci sırada. 4 yılda 600 bin ton üretime ulaşarak dünya ikinciliği hedefliyoruz. Hatta kısa bir süre içinde dünya lideri olarak uluslararası piyasada fiyat belirleyici konuma geleceğiz" diye konuştu.

ÇÖZÜM BULUNACAK
Tarımın dünyada devlet desteği ile ayakta kaldığını söyleyen Güreli, Türk mallarının Avrupa pazarındaki durumuyla ilgili olarak, "Her ülke kota almış. Alamayan tek ülke Türkiye ama üretimimizi artırınca biz istemesek de çözüm bulunacak. Türkiye'de üretim artınca, Wall-Mart'la kontrat yapacak arkadaşlarımız var" dedi.

'İşbirliği yapmalıyız'
Akhisar'ın zeytin ve zeytinyağında önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise, "Zeytinin yükselen değerini tanıtmak adına iyi bir organizasyon yaptığımıza inanıyorum. Önümüzdeki günlerde potansiyelin yanında değerini de arttırmak en büyük hedeflerimizden birisi olacaktır. Bölgeler arası rekabet yerine bölgeler arası iş birliği içerisinde olmalıyız. Ürünün değerlerinin artırmak adına tüm kuruluşlarımız ile ortaklaşa iyi işler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

No comments: