Mete Tamer Omur
Referans
05 Kasım 2009,Perş.
Yıllardır tütün kenti olarak nam salan Akhisar, artık zeytiniyle anılmaya başladı. Zeytinin başkenti olma hedefi ile yola çıkan ilçe, sahip olduğu yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı ile Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor.
Tütünden para kazanamayan Akhisarlı üreticiler, yaklaşık 15 yıl önce dikimini artırmaya başladıkları zeytin fidanları ile bugün Akhisar Ovası'nı bir zeytin denizi haline dönüştürdü. İlçe bugün Türkiye'de sofralık zeytin üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor ve yaklaşık 41 ülkeye zeytin ihraç ediyor. Akhisar'da 10 milyon 275 bin zeytin ağacı var ve bunların yarısı meyve veriyor. Hedef ise her yere fidan dikip ağaç sayısında lider olmak.
Ege İhracatçı Birlikleri Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Gökalp 1993'te fabrikalarını kurduklarında Akhisar'daki ağaç sayısının 3 milyon olduğunu hatırlatarak şimdi bu sayının 11 milyona ulaştığına dikkat çekti. Yöredeki bu başarının çevre ilçeleri de etkilediğini söyleyen Gökalp, "Gölmarmara, Salihli, Köprübaşı, Alaşehir gibi ilçeler de zeytinciliğe yöneldi, yöremizde zeytincilik hızla yayılmaya başladı. Akhisar'dan çıkan markalar Türkiye'nin dört bir yanına dağıldı. Toplam zeytin ihracatından önemli bir pay alan Akhisarlı zeytin ve zeytinyağı markalarımız, yurtdışında da kentimizi, zeytinimizi, yağımızı başarıyla tanıtıyor" diye konuştu.
Zeytinin yüzde 70'i sofralık
Türkiye'de en fazla sofralık zeytin çeşidinin bir arada bulunduğu yerin Akhisar olduğunu söyleyen Gökalp, bölgenin zeytinin yüzde 70'ni sofralık olarak değerlendirdiğini belirtti. Gökalp, "En önemli sofralık zeytin çeşitlerimizden Domat ve Uslu zeytinin orijini Akhisar'dır. Üstelik Domat, Uslu, Edremit, Gemlik çeşitleri sofralık zeytin olarak sanayi sektöründe işlenebilecek ve dünya pazarlarına sunulabilecek kalitede ve tonajlardadır ve Türkiye'nin hiçbir yerinde sofralık zeytin olarak 4 çeşit potansiyel ürün bulmak mümkün değil" diye konuştu. Gökalp'ın verdiği bilgiye göre coğrafi konumu ve ürün çeşidinin stratejik öneminden dolayı şu an Akhisar, Türk zeytinciliğinin merkezlerinden biri ve Akhisar'daki herkesin bu işe gönül vermesiyle gelecek yıllarda daha da önemli bir konuma gelecek.
Uslu ve Domat için başvuru
Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci ise zeytinin başkentinin Akhisar olduğunu belirterek "Ağaç varlığı en fazla olan bu bölge. Bu sezon burada yüksek bir hasat var. Bu sezon 5 milyon 400 bin meyve veren ağaçtan 200 bin ton verim elde edileceğini tahmin ediyoruz. Bunun 100 bin tonu yağ, 100 bin tonu ise sofralık olarak ayrılacaktır. 2015 yılında ise üretimin 400 bin tona çıkmasını bekliyoruz" dedi.
Demirci, 70'li yıllarda tütüncü şehri olarak anıldıklarını, artık tütüncü değil zeytin ve gıda şehri olmak için yol aldıklarını kaydetti. Demirci, Domat ve Uslu türü sofralık zeytin konusunda da Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret için başvurduklarını vurguladı.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı da zeytin ve zeytinyağının dünyada yükselen bir değerinin olduğunu belirterek hedeflerinin ilçenin sahip olduğu değeri tüm dünyaya tanıtmak olduğunu ifade etti.
3 AYDA 22 BİN KİŞİYE İŞ İMKÂNI
Ege İhracatçı Birlikleri Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Gökalp, Akhisar'dan yaklaşık 200 bin ton zeytin çıktığını söyleyerek kişi başı 100 kg zeytin toplandığı hesap edildiğinde 3 ay boyunca 22 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydetti. Gökalp ayrıca yıl içinde budama, ilaçlama, sulama, toprak işleme ve üretim işçiliği göz önüne alındığında sağlanan istihdamın büyüklüğünün ortaya çıktığını vurguladı.
400 BİN TON SOFRALIK ZEYTİN
Mustafa Gökalp, Türkiye'de her yıl zeytin miktarının arttığını söyleyerek bu yıl sofralık zeytin miktarının 400 bin ton öngörüldüğünü belirtti. İç piyasada sofralık zeytin tüketiminin 180-200 bin ton, ihracatın ise 60 bin ton civarında seyrettiğini dile getiren Gökalp, "Toplam 250 bin ton sofralık zeytin tüketebileceğiz" dedi.
No comments:
Post a Comment