CHA
27 Eylül 2008,Cumartesi
Adanalı zeytin ve zeytinyağı üreticileri de küresel ısınmadan dertli. Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, 'küresel ısınma'dan dolayı Kilis ve Gaziantep yöresinde 6 bin ton dolayında zeytinyağı kaybı yaşandığını ifade etti.
Kilis ve Gaziantep'te şiddetli düzeyde 'az ürün' yılı yaşandığının gözlemlendiğini aktaran Güler, buna rağmen rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olacağını söyledi. Sebebini ise, "Geç çiçek açan 'Nizip yağlık' ve 'Kilis yağlık' çeşitlerine göre söz konusu illerde erkenci çeşit olan 'Gemlik' çeşidinin bu durumdan daha az etkilendiği belirlenmiştir." şeklinde izah etti. Güler'e göre Kilis ve Gaziantep'teki rekolte düşmesnin sebeplerinden en önemlisini, gelişme dönemindeki kuraklık ile birlikte şubat ayında yaşanan uzun süreli 'don' ve nisan ayı sonunda yükselen sıcaklar oluşturuyor.
Birliğin çalışma kapsamındaki 6 ilde 12 milyon civarında zeytin fidanı dikildiğini tespit edildiğini ifade eden birlik başkanı Güler, "Doğu Akdeniz Bölgesi'nde zeytin dikilmesine uygun binlerce hektar arazi vardır. Bu alanlar gelecekte önemi daha artacak zeytin üretimine yönlendirilip ülke ekonomisine kazandırılmalıdır." dedi. Gaziantep'te 6 milyon 750 bin adet zeytin ağacı bulunduğunu bunların yüzde 68'inin meyve verdiği halde ilde 2 bin 160 ton zeytin hasadı beklendiğini kaydetti.
Toplam zeytinyağı üretiminin 340 tonu bulacağı hesaplanıyor. Doğu Akdeniz Zeytin Birliği'nin sorumluluk alanlarındaki illerde en fazla zeytinyağı üretiminin 29 bin 90ton ile Hatay'da, en azının da 140 ton ile Gaziantep'te gerçekleşmesi bekleniyor. Adana, Mersin, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Osmaniye'de bu yıl toplam 37 bin 930 ton civarında zeytinyağı üretilmesi bekleniyor. 6 ildeki zeytin ağacının toplamı 37 milyonu buluyor. Ancak bunların yüzde 50'sinin meyve vermeyen türden olduğu ifade ediliyor. Ağaç başına ortalama verim ise 11,6 kilo civarında seyrediyor.
No comments:
Post a Comment