Wednesday, September 24, 2008

Zeytin üreticisi icraat bekliyor

Yılmaz İşel
Olay


Zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen Meclis Araştırma önergelerinin birleştirilerek 22 Ocak’ta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin dikkat çeken bir konuşma yapmış ve şöyle demişti:

“Bu Meclis için en önemli konulardan biri bu araştırma önergelerinin gerektirdiğinin hükümetler tarafından mutlak surette gerçekleştirilmesidir. Eğer bu yapılmıyorsa ne Meclis’i yormalı, ne insanımızı kandırmalıyız. Araştırma önergelerini falan da kabul etmemelisiniz. Çünkü sizin kabul ettiğiniz araştırma önergesinin sonuçları yalnızca tozlu raflarda bekliyor. Eğer burada bir komisyon kurulacaksa ki, kurulacağı anlaşılıyor, o komisyonun yapacağı çalışmaya hükümetin saygılı olmasını istiyorum. Geçen dönem yapılan çalışmalar rafta kalmıştır. Tekrar ediyorum, eğer raflarda kalacaksa Sayın Bakan, Ne Meclis yorulsun, ne millet boş yere umutlansın.”

Hükümet adına konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise bu eleştriye şu yanıtı vermişti:

“Hükümet olarak bu Meclis araştırması önergesini benimsiyoruz, böyle bir araştırma önergesinin verilmesini olumlu buluyoruz. Bu konuda yapılacak çalışmalarla inanıyoruz ki, bu sektörde çalışan vatandaşlarımız için ve hepimiz için faydalı sonuçlara ulaşma imkanını birlikte bulmuş oluruz. Hiç şüphesiz araştırma komisyonu kurulduğunda Tarım Bakanlığı olarak bu araştırmadan beklenen maksadın hasıl olabilmesi ve gerçekten bu konudaki çabaların en iyi şekilde değerlendirilebilmesi bakımından her türlü destek verilecektir. İnanıyorum ki, araştırmanın sonucunda düzenlenecek rapor söylediğimiz açıklamalara ilaveten belki bize yeni ufuklar açacak, yeni tedbirlerin alınmasına da imkan verebilecektir. Böyle bir beklenti içerisinde olduğumuzu ifade ediyor, tekraren bu konuyu gündeme getiren tüm arkadaşlarımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum.”

Rapor tamam…

Gruplar adına yapılan konuşmalardan sonra önergeler kabul edildi ve zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla 16 milletvekilinden oluşan bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararlaştırıldı.
11 Mart’ta çalışmalarına başlayan komisyon Ankara’da 13 toplantı yaptıktan sonra, İstanbul, Milas, Aydın, Akhisar, İzmir, Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Karacabey, Mudanya, İznik, Orhangazi, Gemlik, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı geniş tabanlı toplantılar düzenleyerek sorunları dinledi ve çözüm önerilerini belirledi.

Komisyon bu çalışmaların ardından sorunlar ve çözüm önerilerini içeren 296 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda zeytinle ilgili 92, zeytinyağı ile ilgili de 18 öneri yer aldı.

Sıra icraatta…

Raporda yer alan bu öneriler üzerine TBMM Başkanlığı’na bu konuda ilk önergeyi veren ve oluşturulan komisyonda da görev alan MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ile konuştum.

Büyükataman raporla ilgili beklentilerini şöyle açıkladı:

“Seçim çalışmalarımız sırasında zeytin üreticilerimizin sorunlarını her gittiğimiz yerde gözlemledik. Bu sorunların çözülmesi gerektiğine olan inancımdan dolayı da Meclis açıldığında MHP grubu olarak bir araştırma önergesi verdik. Ülkemiz ve bölgemiz için son derece önemli olan zeytin ve zeytinyağı ile ilgili problemlerin Meclis zemininde ele alınması ve bu işin ciddiyetle takibine dair bir komisyon oluşturulmasını Bursa milletvekili olarak memnuniyetle karşıladım. Böyle bir işe önayak olmaktan son derece mutluyum. Komisyonumuz yoğun bir emek harcayarak ciddi bir rapor hazırladı. Rapor Meclis gündemine gelecek. Meclis’te yapılacak bu çalışmanın neticelendirilmesine yönelikbir iradenin ortaya çıkacağını umut ediyorum. Bu çalışmaların boşa gitmemesi ve sorunların çözümüne yönelik adımlar atılması gerektiğine inanıyorum. Tabi ki, raporda yer alan önerilerin uygulamaya konulması açısından takipçisi olacağız.”

Dolayısıyla.
Komisyondaki milletvekillerinin yanı sıra, zeytin üreticileri de beklenti içerisinde.
Ben de özellikle raporda yer alan sofralık zeytine prim verilmesi önerisinin önümüzdeki kampanya döneminde uygulanıp uygulanmayacağını merak ediyorum. Alınacak böyle bir kararın rekoltenin yüksek olması beklenen yeni kampanya dönemi için büyük önem taşıdığı ortada. Ayrıca alınacak kararlar işin başında eleştrildiği gibi, raporun rafta kalıp kalmayacağını da ortaya koyacak!

No comments: