Friday, August 10, 2007

Cahit Çetin: Zeytinyağı fiyatı 3 bin 200 Euro'ya çıkacak sakın satmayın


9 MART 2007- DÜNYA GAZETESİ

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin önceki günkü genel kurulunda güven tazeleyen yönetim kurulu başkanı Cahit Çetin,zeytinyağı fiyatlarının 3 bin 200 Euro'ya doğru ilerlediğini dile getirerek, üreticilerin ellerindeki ürünü satmak için acele etmemelerini istedi.

Avrupa'daki alıcılar panikte

Geçen yıl Avrupa'da zeytinyağı fiyatının 4 bin 200 Euro'ya kadar çıktığına dikkat çeken Çetin, "Piyasa ekonomisinde temel kural fiyatların arz-talep dengesine göre oluşması. Dünyada tüketim arzdan daha hızlı artmasına karşın geçtiğimiz yıl fiyatlar 2 bin 200 Euro'ya kadar geriledi. Bunu ekonomi bilimiyle açıklamak mümkün değil.Fiyatlar artarsa tüketim azalır dediler ve suni olarak fiyatları düşürdüler. Oysa örneğin Yunanistan'da 23 kilogram olan yıllık kişibaşı tüketim miktarı 25 kilograma yükseldi. Ocak ayında dünyada üretici fiyatları ile raf fiyatları arasındaki makas yüzde 70'e ulaştı. Sübvansiyonu bastılar, Tunus'u kullandılar ve fiyatlar bu duruma geldi. Şu an bizden harıl harıl yemeklik yağ istiyorlar. Yarın yağ almak için elimizi öpecekler. Bu sezon birlik olarak şu ana kadar 11 bin ton alım yaptık. Almaya da devam ediyoruz. Zeytinyağı 3 bin 200 Euro'ya çıkacak. Bu nedenle Avrupa'daki alıcılar panikte. Üreticiler ellerindeki malı satmak konusunda acele etmesinler" diye konuştu.

İspanyol gazetelerinde son günlerde sürekli zeytinyağında fiyatların arttığına dair haberler çıktığını belirten Çetin, "AB, üretici ve raf fiyatları arasındaki farkla ekonomisini, sanayiini güçlendiriyor. Ne yazık ki bizim içimizde de fiyat düşüşlerine destek verenler var.Sektörel mutabakat diyorlar. Sektörün bileşenleri üretici, tüccar,sanayici ve ihracatçıdan oluşuyor. Elbette dayanışma lazım ama çiftçi yolunacak kaz olarak görülürse dayanışma olmaz. Üretici güçlü olursa mutabakat sağlanır" şeklinde konuştu.

No comments: