Wednesday, August 22, 2007

Zeytinde Alarm Komisyonu..‎


Kaynak : www.tarimmerkezi.com
22-Agustos-2007

Bursa'da Kuraklık Sebebiyle Bu Yıl Zor Günler Geçirecek Olan Zeytin Üreticisinin Sorunlarının Tespiti ve Konunun Hükümete Aktarılması İçin Ziraat Odaları ve Tarım Satış Kooperatiflerinin Başkanlarından Oluşan Bir Komisyon Kuruldu.


Bursa'da kuraklık sebebiyle bu yıl zor günler geçirecek olan zeytin üreticisinin sorunlarının tespiti ve konunun hükümete aktarılması için ziraat odaları ve tarım satış kooperatiflerinin başkanlarından oluşan bir komisyon kuruldu.

Marmarabirlik'in Başköy Tesisleri'nde düzenlenen toplantıya, birlik sorumluluk alanındaki ziraat odaları ile tarım satış kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri katıldı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu başkanlığında yapılan ve gündemin kuraklık sebebiyle zeytin üreticisi için alınacak önlemler olduğu toplantıda, "Marmara bölgesi zeytinciliğinin meselelerini tespit ve hükümet nezdinde takdim ve takip komisyonu" kuruldu.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, bu yılki zeytin rekoltesinin kuraklık sebebiyle çok ciddi şekilde hem kalite hem de miktar yönünden kayba uğradığının görüldüğünü söyledi.

Taviloğlu, "Özellikle orta ve ince kalibrajdaki zeytinlerin, rekoltenin tamamının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturacak derecede yoğun olduğu görülüyor. Piyasa şartları ile değerlendirildiğinde bu miktardaki zeytinin maliyetini dahi kurtaramayacağı bir gerçektir. Bu sebeple özellikle 310-410 dane arasını kapsayan, aslında sofralık vasfında olan ancak arz fazlası sebebiyle fiyatta sofralık seviyesine ulaşamayan bu zeytinlerin primle desteklenerek üreticinin mağduriyetinin önlenmesi gerekiyor. Ziraat odalarının başkanlarıyla bu konuyu değerlendirdik" dedi.

Refi Taviloğlu, toplantıda, devlet tarafından uygulanacak prim sistemi hayata geçirilmeden zeytin üreticisinin mağduriyetin önlenmesinin mümkün olmadığını, bu konudaki veri ve gerçeklerin hükümet nezdinde yankı bulabilmesi için bir komisyon kurularak derhal faaliyete geçmesine karar verildiğini bildirdi. Taviloğlu, birlik olarak zeytin üreticisinin mağduriyetinin önlenmesi konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını, bu konuda tüm olanakları seferber edeceklerini de söyledi.

"Marmara Bölgesi zeytinciliğinin meselelerini tespit ve hükümet nezdinde takdim ve takip komisyonu"nun başkanlığına da Marmarabirlik Genel Müdürü İsmail Muzaffer Eren getirildi. Komisyonda İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner,Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Cevdet Altun, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Gemlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İbrahim Aksoy, Marmara Adası Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hasan Organ, Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İbrahim Başaran, Orhangazi Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Remzi Bayram ve üretici temsilcisi olarak AhmetKaynak yer aldı. Komisyon ilk toplantısını 27 Ağustos Pazartesi günü yapacak.

Bu arada, toplantının ardından ziraat odası başkan ve yöneticileriyle tarım satış kooperatiflerinin yöneticileri, Marmarabirlik Entegre Tesisleri'ni gezdi.

No comments: