Tuesday, August 28, 2007

Köy bazlı yatırımlara hibe, 'TL üzerinden' yapılacak/ Karar Resmi Gazete'de‎

28/08/2007
- DÜNYA GAZETESİANKARA -


Köy bazlı yatırımlara yapılacak hibeler dolar bazında değil,Türk Lirası üzerinden yapılacak. Gerçek kişiler için 25 bin YTL olan destek, özel kuruluşlar için 125 bin YTL düzeyinde olacak.Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 'Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programlarının Desteklenmesi' Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.Yönetmelik değişikliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre özel sektör yatırımlarında destekleme oranı miktarları,dolar bazından Türk lirasına çevrildi.

Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun olan gerçek kişi ve kuruluş projelerinde; Özel kuruluş yatırımlarında KDV hariç hibeye esas proje toplam tutarının yüzde 50'si hibe yoluyla karşılanacak.Programdan desteklenecek projeler için toplam hibe tutarı, gerçek kişiler için daha önce belirlenen 17 bin 500 ABD doları yerine 25 bin YTL olarak belirlendi. Özel kuruluş projeleri için de 125 bin dolar olan miktar, 175 bin YTL oldu.

Ancak proje toplam tutarları gerçek kişiler için 35 bin dolar yerine 50 bin YTL, özel kuruluşlar için 250 bin dolar yerine 350 bin YTL'yi aşmadığı takdirde, proje toplam tutarının yalnızca yüzde 50'sine hibe desteği sağlanacak.

Proje toplam tutarının gerçek kişiler için 50 bin YTL, özel kuruluşlar için 350 bin YTL'yi aşması durumunda, artan kısmın proje sahiplerince finanse edilmesi gerekecek. Bu durumun ilgilisi tarafından sözleşme akdi sırasında taahhüt edilmesi ise şart olacak.

Başvurularda belirtilen proje toplam tutarları, yapılan yatırımlardatam olarak gerçekleşecek. Belirtilen yatırım konularının kısmi veya bölümler/üniteler şeklinde yapılmasına yönelik olarak hazırlanan proje tutarlarına hibe desteği sağlanacak.

Ancak bağımsız bir proje olduğu sürece ve önerilen projeyle teknik yönden uyumlu olması şartı da dikkate alınarak, inşaatı başlamış, bitmiş ve halen devam eden etaplandırılmış bir projenin parçası olan teklifler de destekleme kapsamında olacak.

Öte yandan kamu hizmetine yönelik yatırımlarda destekleme oranlarında uygulanacak miktarlar da, dolar yerine Türk lirası cinsinden belirlenecek. Bakanlıkça kabul edilen kamu hizmetine yönelik projelerin katma değer vergisi dahil toplam tutarının yüzde 75'i hibe yoluyla karşılanacak. Programdan desteklenecek kamu hizmetine yönelik projeler için toplam hibe miktarı 300 bin YTL'yi geçemeyecek. Bu miktar daha önce 225 bin doları geçemez şeklinde düzenlenmişti. Ancak proje toplam tutarı 400 bin YTL'yi aşmadığı takdirde, projeye toplam tutarının yalnızca yüzde 75'ne hibe desteği sağlanacak.

Hibe miktarları

Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığının köy bazlı katılımcı yatırım programları kapsamında yatırımcılar tarafından yapılacak hibeler de,dolardan YTL'ye çevrildi.

Buna göre bakanlık tarafından kabul edilen projenin, hibeye esas tutarı bireysel başvurularda 50 bin YTL, grup başvurularında 350 bin YTL'yi geçemeyecek.

Hibeye esas proje toplam tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Hibe desteği KDV iadesi alan yatırımlarda, KDV hariç, diğer tüm yatırımlarda KDV dahil toplam gider üzerinden hesaplanacak.

Proje toplam tutarının, bireysel başvuru tekliflerinde 50 bin YTL'sini, grup başvuruları içinse 350 bin YTL'sini aşması durumunda,artan kısmın proje sahiplerince ayni veya nakdi olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içinde tamamlanması gerekecek.

Ayrıca bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak kabul edilen alt yapı tesislerinin rehabilitasyonuna yönelik yatırımlarda, hibeye esas toplam proje tutarı 400 bin YTL'yi geçemeyecek.

Hibeye esas proje toplam tutarının yüzde 75'ine hibe yoluyla destek verilecek. Hibe desteği KDV dahil toplam gider üzerinden hesaplanacak.

Proje toplam tutarının 400 bin YTL'yi aşması durumunda, artan kısmın proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırımsüresi içinde tamamlanması gerekiyor. Bu durumun da ilgilisi tarafından başvuruyla beraber taahhüt edilmesi şart koşuluyor.

Hibe sözleşmesi ekinde kabul edilen proje bütçesinin hibeye esas olan proje giderleri limiti, ekonomik yatırım konuları için bireysel başvurularda 50 bin YTL, grup yatırımlarında 350 bin YTL ve alt yapı yatırım başvurularında 400 bin YTL içerisinde kalması gerekiyor.

No comments: