Tuesday, August 28, 2007

Ayçiçeği rekoltesi düştü, yağ fiyatı artar


Sabah, 25 Ağustos 2007, Cumartesi

Edirne'de başlayan ayçiçeği hasadı alarm verdi. Suyla birlikte rekolte de azalırken, tüccar ve sanayici panik havasına girdi..

EDİRNE'DEKİ ayçiçeği ekimi yapılan ovaları sulayan 4 nehrin debisindeki ciddi düşüş, ayçiçeği ürün rekoltesini azaltıp fiyatları yükseltirken, bunun yağ fiyatlarına da yansıyacağı bildirildi Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mıhlayanlar, susuzluğun, ekonomisi tarıma dayalı Trakya'yı olumsuz etkilediğini vurguladı. Toprağın kuruyup çatladığını belirten Mıhlayanlar, çeltik, ayçiçeği ekimlerinin yapıldığı Edirne'deki Ergene, Meriç ve İpsala ovalarını sulayan Tunca, Meriç, Arda ve Ergene nehirlerinin alt bölgelerdeki debilerinde ciddi düşüşler bulunduğunu, nehir yataklarının oldukça aşağı seviyelerine indiğini söyledi. "Belki de son 40-50 yılın en düşük seviyeleri görülüyor" diyen Ümit Mıhlayanlar, Süloğlu Barajı ve onu destekleyen Kayalı Barajı nedeniyle kentte su sıkıntı yaşanmadığını bildirdi. Mıhlayanlar, şöyle konuştu: "Sanayiyi de doğrudan etkileyen bir sıkıntı yok ama nehir sularındaki azalma tarımı ciddi olumsuz etkiliyor. Ayçiçeği hasadı ile birlikte ilk başta çok iyi olan mevsim şartlarının kuraklığa dönüşmesi ile mahsulde rekolte düşüklüğü yaşanmaya başlandı. Verim beklentilerin altında olduğu için gerek üretici, gerekse bu malı alacak olan tüccar kesimi, bağlı olduğu sanayici panik havasına girdi. Mahsul azlığından fiyatlar yükseldi. Bu durum piyasaları ve yan sanayileri de etkileyecek."

YAĞIN RAF FİYATI YÜKSELİR

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ise, fiyatların dalgalandığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Ayçiçekte iklimden, yağıştan kaynaklanan rekolte eksikliği yaşanıyor. 2006'da 1 milyon 10 bin ton ayçiçeği tohumu üretimi oldu. Bu sene ülke çapında 750-800 bin ton üretim bekliyoruz. Bu da yüzde 20-25 gibi rekolte eksikliği demektir. Geçen sene ayçiçeği tohumunun taban kilo fiyatı 52.5 kuruştu. Bu sene 75 kuruşla 85 kuruş arasında değişmekte. Geçen yıl 400-500 bin ton tohum ithal edilirken, bu yıl 600-700 bin ton tohum veya karşılığı 240 bin ton ham yağ ithal etmek zorunda kalınacak. Rekolte eksikliği yağ fiyatlarını da etkileyecektir. Raf fiyatında yüzde 10-15 artış olacaktır. Ama Ramazan'dan sonra fiyatlar iner."

2 comments:

Anonymous said...

Good day !.
You re, I guess , perhaps curious to know how one can collect a huge starting capital .
There is no initial capital needed You may begin to get income with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you thought of all the time
The firm represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with offices around the world.
Do you want to become an affluent person?
That`s your choice That`s what you desire!

I`m happy and lucky, I began to take up income with the help of this company,
and I invite you to do the same. It`s all about how to select a proper partner utilizes your funds in a right way - that`s the AimTrust!.
I take now up to 2G every day, and my first deposit was 1 grand only!
It`s easy to join , just click this link http://evufirara.arcadepages.com/gonyduwe.html
and go! Let`s take our chance together to get rid of nastiness of the life

Anonymous said...

Good day, sun shines!
There have been times of troubles when I didn't know about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright pessimistic person.
I have never imagined that there weren't any need in large initial investment.
Now, I feel good, I begin to get real money.
It's all about how to select a correct partner who uses your money in a right way - that is incorporate it in real business, parts and divides the profit with me.

You can ask, if there are such firms? I have to tell the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]